Свет

ПОЉСКИ ГЕНЕРАЛ ЗАЛЕДИО ЗАПАД: Путин наредио хибридну офанзиву!

Европска унија и НАТО од почетка рата у Украјини нису пронашли начин да се ефикасно супротставе Русији или да јој нанесу штету, оценио је бивши командант пољских копнених снага генерал Валдемар Скржипчак.

– Две године ни НАТО ни ЕУ нису имали ни идеју ни стратегију како да се супротставе руском хибридном рату. Као што видите, то је довољно за Владимира Путина, јер је он тај који је у хибридној офанзиви. Он нема никакве посебне страхове, јер зна да не можемо учинити ништа што би могло наштетити Кремљу или га барем уплашити – пренео је генералове речи дневни лист „Речпосполита“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Додао је да Путин види да ће европске армије НАТО још дуго бити у процесу реорганизације, реформи, пренаоружавања, а да сада нису спремне за конфронтацију.

Пољски генерал је позвао ЕУ и НАТО да „пређу у офанзиву“ против Русије, консолидујући се око Украјине, и да „оштро жигошу расколнике“ – Мађарску и Словачку

Притом је напоменуо да је „можда дошло време за „пољску иницијативу“.

– Гласови подршке Украјини јењавају како руска војска напредује на фронту. То је најгори сценарио, али није све изгубљено. Али, прозор могућности за Европу се полако затвара због недостатка иницијатива. То је лоша прогноза за нас – каже он.

Мрачне прогнозе за Кијев и Запад пласира и лондонски Телеграф.

„Руски председник Владимир Путин може да стави тачку на војни блок западних земаља у његовом садашњем облику. Зато Запад, а посебно европске чланице НАТО-а, морају хитно започети процес поновног наоружавања и реиндустријализације. Ако то не ураде, Путин ће добити кључеве Европе и моћи ће да заиста стави тачку на западну алијансу“, наводи британски лист.

Британски лист посебно наводи да је Украјина у тешкој ситуацији јер њене трупе испаљују упола мање артиљеријских граната и пројектила од руске војске.

Као ехо, амерички Волстрит џурнал објавио је да су војни напори Украјине су доспели у ћорсокак.

„Показало се да се Украјина не може мерити са својим непријатељем“, навели су они.

Пренели су и речи капетана Харченка из украјинских падобранских снага који је посведочио.

– Моја јединица је ушле у борбу у августу када су циљеви наше контраофанзиве већ били знатно сужени. Добили смо задатак да заузмемо једно брдо код насеља Вербовоје на запорошком фронту. Кренули смо са 20 војника, али је више од половине била мртва или рањена за само неколико минута. Тада смо добили други задатак: да покупимо своје погинуле и спасимо што више рањених – рекао је Харченко.

Извор: Факти