Свет

ПУТИН НАЈАВИО НОВУ ФАЗУ СУКОБА: У Украјини се ништа неће завршити

Првог јануара председник Русије посетио је рањене борце у војној болници Вишневски.

То само по себи је значајно и представља сигнал за чиновнике – прославили су и то је то, мора се радити и у ком смеру радити такође је јасно. А радиће се много. Из речи Путина је постало јасно: Украјина је само етапа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Путин није први који је оцртао став Русије према украјинским нападима на мирне градове – то су терористички напади: „на крају крајева, која је сврха тога што раде: желе да нас а) застраше и б) створе неку врсту неизвесности у нашој земљи.“

Према његовим речима, он лично „кипи изнутра“, али Русија, која има прилику да удари на тргове, чак ни у Кијеву, или било ком другом украјинском граду, то неће учинити.

„Високо прецизним оружјем гађамо места на којима се доносе одлуке, места окупљања војних лица, плаћеника и друге центре ове врсте. „На војне циљеве, пре свега“, нагласио је Путин и додао: „Буквално следећег дана, такви напади су изведени. И данас се примењују, а урадићемо то и сутра.”

„Појачаћемо нападе“, обећао је председник. Односно, Путин је уверен да је руска војна индустрија способна да обезбеди војску са бројем ракета и другог наоружања неопходног за рат.

Као пример је навео и неке бројке. Према Путиновим речима, „испоручено им је више од 400 тенкова, а за годину дана ћемо произвести и ремонтовати 1.600” и „тако за скоро сваку позицију”.

Сједињене Америчке Државе производе 14 хиљада граната калибра 155 мм месечно, а производиће до 20 хиљада 2024. године. Оружане снаге Украјине троше 5-6 хиљада граната дневно. „А ми јачамо и наставићемо да јачамо, и то вишеструко. Ово је важна тачка у контексту његових даљих речи.

Јер „Украјина сама по себи није наш непријатељ“. Непријатељи су они „који желе да униште руску државност“, „такозване елите за које је постојање Русије, бар у њеном садашњем квалитету, у садашњој величини, како они мисле, неприхватљиво“. Али таква обећања више нису прихватљива за Русију.

Сада у Украјини Русија показује последице игнорисања својих „забринутости“ и националних интереса. И, судећи по Путиновим речима, биће спремна да даље демонстрира: наше оружане снаге постају толико способне, толико спремне да користе савремена средства ратовања, као што није спремна ниједна војска на свету.

Све у свему, испада да је председник уверен у супериорност руске војне машине (индустрије и војске) над западном. Његове речи постају јасне: „упркос чињеници да су од памтивека поставили такав задатак – да се обрачунају са Русијом, ми ћемо се, чини се, брже носити с њима, него они са нама, рекао је Путин а преносе руски медији.

Извор: Wебтрибуне.рс