Свет

РУСИ КРЕЋУ НА КЉУЧНИ ГРАД: Залужни и Сирски хитно отишли у Харков

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни и други представници украјинског Министарства одбране окупили су се код Харкова због страха да ће Руси преузети контролу над регионом. Ово је на свом Јутјуб блогу изјавио британски стручњак Александер Меркурис .

– Харков је велики индустријски центар. Украјинци су у великој напетости, веома се плаше да Русија тамо нешто планира – рекао је експерт.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је подсетио да је у овом региону пре неколико дана одржан велики састанак војне команде Оружаних снага Украјине. Њему су присуствовали и главнокомандујући Валериј Залужни, као и командант Копнене војске Александар Сирски и министар одбране земље Рустем Умеров .

– Изгледа да су у веома лошим односима, али су били принуђени да се састану – рекао је Меркурис.
Према његовим речима, ситуација у Харковској области се веома лоше развија за украјинске Оружане снаге, а украјински генерали још не знају које мере да предузму да исправе ситуацију.

После великог неуспеха кијевске летње контраофанзиве, руске трупе су постигле значајан успех у зони специјалне војне операције. Руски министар одбране Сергеј Шојгу је крајем децембра известио председника Владимира Путина да су јединице Оружаних снага потпуно ослободиле Маринку у ДНР .

Поред тога, руски падобранци су заузели важне положаје украјинских оружаних снага у Запорожју и учврстили се на њима, након чега су очистили подручје од непријатеља.

Извор: РИА