Свет

РУСИ ОТКРИЛИ: Ево зашто су САД напале Јемен

Председник Сједињених Држава Џозеф Бајден одлучио је да нападне Јемен зарад својих политичких интереса како би скренуо пажњу бирача с неуспеха у Украјини и америчких унутрашњих проблема, навео је председник Државне думе Вјачеслав Володин.

„Напад је изведен у име политичких интереса актуелног америчког председника, којем је потребан мали, победнички рат. Чак и Бајденове присталице тврде да је прекршио устав. Ако су САД правна држава, Бајден би требало да буде кривично гоњен пре него што започне светски рат држећи се за власт свом снагом”, написао је Володин на Телеграму.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истакао је да је, уочи председничких избора у САД, Бајденов рејтинг изузетно низак – само 38,9 одсто Американаца одобрава његове активности.

„Да се гласа данас, Бајден би изгубио. Вашингтон је напао суверену државу, прецртавајући норме међународног права и не марећи за Повељу УН”, закључио је Володин.

Након вишенедељног пораста тензија и међусобних претњи, криза у Црвеном мору коначно је ескалирала у ноћи између четвртка и петка, када је „западна коалиција” предвођена САД и Великом Британијом извршила ваздушне ударе на положаје јеменске милитанте групе Хута широм те државе.

Према наводима Пентагона, у нападима су учествовали амерички авиони, бродови и подморнице који су, потпомогнути од стране својих британских савезника, гађали аеродроме, војна складишта и лансирне полигоне за ракете и дронове широм Јемена, РТ Балкан.

Извор: Политика

Ознаке