Свет

ШОК ВЕСТИ О ЗЕЛЕНСКОМ ИЗ ВРХА КИЈЕВА: Хитно се огласио секретар за националну безбедност! „Готово, умро је…“

Секретар комитета Врховне раде за националну безбедност, одбрану и обавештајне послове Роман Костенко критиковао је украјинског председника Владимира Зеленског због његовог ћутања у вези са предлогом закона о новим правилима мобилизације.

Он је рекао да је украјински лидер умро као политичка личност и да неће моћи поново да преузме место шефа државе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Верујем да сада председник Зеленски мора сам да схвати да никада више неће бити председник, да је ово само један мандат. Зеленски мора да схвати да је политички већ умро“, рекао је он у интервјуу за Радио НВ“.

Костенко, представник фракције „Голос“, оптужио је украјинског председника да се дистанцирао од коментара о закону о мобилизацији. Према његовом мишљењу, Зеленски не жели да преузме одговорност, већ само настоји да задржи свој политички рејтинг.

„Ово је проблем за све нас јер сада видимо да је жеља Зеленског да одржи сопствени рејтинг јача од жеље да преузме одговорност“, рекао је он.

Предлог закона о новим правилима мобилизације унет је у Раду касно увече 25. децембра 2023. године и изазвао је озбиљан одјек у украјинском друштву.

Међу главним новинама документа су ограничење права за недолазак у војну регистрацију, до блокаде рачуна, смањење старосне доби за мобилизацију са 27 на 25 година и могућност слања позива електронски. Украјинске власти такође намеравају да мобилишу инвалиде ИИИ групе.

Оним Украјинцима који не стигну у војне регистре у складу са позивом биће привремено забрањено путовање у иностранство, обављање послова са покретном и непокретном имовином, право управљања сопственим возилом и добијање возачке дозволе, као и у погледу коришћења и располагања новцем и другим драгоценостима.

Биће ускраћено закључивање уговора о кредиту и зајмовима и обуставиће им се пружање бенефиција и државних услуга. Предлаже се и укидање војне обавезе и увођење универзалне војне обуке.

Извор: Wебтрибуне.рс