Свет

УДАРНО! Цела војска из Украјине побегла у Немачку

Немачко законодавство не дозвољава да украјински мушкарци који су стигли ​​у Немачку, како би избегли мобилизацију, буду изручени властима у Кијеву, изјавио је немачки министар правде Марко Бушман у интервјуу листу Велт ам зонтаг.

– Разумем импулс украјинске владе да врати украјинске мушкарце који подлежу регрутацији. Али као министар правде ове земље, кажем да правна ситуација у Немачкој не дозвољава изручење ових људи – рекао је шеф Министарства правде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У децембру 2023. украјински министар одбране Рустем Умеров рекао је у интервјуу листу Билд да Кијев намерава да регрутује Украјинце који су отишли ​​у иностранство током 2024. године. Према његовим речима, тренутно се воде разговори о томе какве ће мере бити предузете ако се Украјинци од 25 до 60 година не добровољно не појаве у регрутне центре.

Билд је појаснио да је од фебруара 2022. у Немачку из Украјине стигао 221.571 мушкарац старости од 18 до 60 година, колико броји цела украјинска војска.

Идеја је нашла присталице и у Немачкој: на пример, члан немачког парламента из опозиционе Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), члан Одбора за међународне послове Родерих Кизеветер подржао је идеју Кијева и позвао немачке власти да пруже подршку овој иницијативи. Према његовом мишљењу, Немачка би могла да обустави исплату бенефиција Украјинцима који подлежу регрутацији. Кизеветер такође верује да би 10 дивизија могло да се формира од украјинских избеглица у Немачкој.

Извор: Билд