Свет

НЕМЦИ У ПАНИЦИ: Сумњиви дронови лете изнад касарни Бундесвера!

У Немачкој више од годину дана покушавају да схвате чији се дронови појављују над полигонима немачке војске где вежбају украјински војниции, пише немачки лист Билд.

– Из недеље у недељу, сумњиви дронови лете изнад полигона и касарни Бундесвера… Ово се посебно односи на места где Бундесвер обучава Украјинце – пише лист.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Експерт за питања одбране парламентарне фракције Слободна демократска партија, посланик Бундестага Маркус Фабер, у томе је видео руски траг.

– Изнад полигона Клиц, где Бундесвер обучава Украјинце за управљање „леопардима 1“ редовно се виђају дронови. Изнад других подручја, на неким местима, неколико дронова истовремено упада у ваздушни простор. То је јасно организовано и снажно указује на Русију – рекао је он за новине.

Истовремено, политичар ни на који начин није објаснио зашто сматра да је Русија крива за оно што се дешава.

Лист пише и да је Бундесвер одавно свестан проблема, али да га још увек не може решити.

– Војска је већ дуже време свесна проблема. У октобру 2022. године, генерал Карстен Бројер, тадашњи шеф територијалне команде, био је узнемирен извештајима о беспилотним летелицама. Бројер је хитно наредио да се војна полиција обучи за употребу ометача ХП 47. Такви ометачи могу натерати беспилотне летелице да слете. Међутим, ефикасност ХП 47 није довољно изучена – наводи лист.

Билд је приметио да је Бундесвер 15. новембра 2023. формирао радну групу за борбу против беспилотних летелица, али „два месеца касније још увек нема опипљивих резултата“.

Према писању листа, и сам Бундесвер верује да „Москва стоји иза онога што се дешава“, али „не могу то да докажу“.

– Он (Бундесвер) никада није успео да скине ни један дрон са неба – наводи лист.

Амбасада Руске Федерације у Берлину је још у августу саопштила да је један број немачких политичара и медија заражен шпијунском манијом, због чега се у Немачкој појачавају антируска расположења. Како наводи руско дипломатско представништво, „озлоглашена рука Кремља појављује се на сваком кораку“.

Извор: Медији