Свет

УЗБУНА У УКРАЈИНИ! Руси немају милости, покренут нови напад, горе небо и земља

Узбуна за ваздушни напад проглашена је у већем делу Украјине!

Аларм се најпре огласио у седам региона: Николајеву, Кировограду, Черкасу, Дњепропетровску, Полтавској, Харковској и Сумској области, али и деловима Запорожја и Херсона које контролише Кијев.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пола сата касније аларм је објављен у Кијеву и Черниговској области.

Поједини руски војни блогери незванично наводе да је Русија око 17 сати по нашем времену дигла 13 стратешких бомбардера Ту-95МС и минимум четири Миг-31.

Русија је јутрос, подсетимо, извела масиван ракетни удар на Украјину, други у претходних неколико дана. Испаљено је око 110 пројектила од којих је огромна већина била усмерена на Кијев и Харков. Локални медији наводе да је испаљен највећи број Кинжала од почетка рата.

Командант Оружаних снага Украјине Валериј Залужни рекао је да је противваздушна одбрана оборила свих 10 аеробалистичких пројектила Кх-47М2 Кинжал користећи систем Патриот АД.

– То је рекорд. Имали бисмо катастрофалне последице да су пројектили погодили своје циљеве – рекао је главнокомандујући украјинских оружаних снага.

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је у разговору са британским премијером Ришијем Сунаком да је Русија у протеклих неколико дана испалила око 500 пројектила и дронова на мете широм Украјине.

Портпарол ваздухопловних снага Јуриј Игнат рекао је да су Русији потребна четири дана да се припреми за масиван ракетни удар попут оног који је покренут јутрос.

– Четири дана су довољна за припрему ако имају одређене шаблоне. Пројектил је програмиран где да скрене десно, где лево, а где да се спусти и крене у напад. То је технолошки производ – рекао је Игнат.

Извор: Курир