Свет

ЗЕЛЕНСКИ У ШОКУ: Путин је потписао

Руски председник Владимир Путин потписао је извршну уредбу о лакшем поступку за добијање руског држављанства за украјинске држављане који су боравили на Криму и у Севастопољу пре марта 2014. године.

Објављени документ усаглашава нови закон о држављанству који је ступио на снагу у октобру прошле године, са поједностављеном процедуром натурализације за Украјинце који су до марта 2014. живели на Криму и у Севастопољу, преноси Тас.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поред усклађивања поједностављене процедуре натурализације наведене групе Украјинаца са законом, извршна одредба прописује да држављани Авганистана, Ирака, Јемена и Сирије који су рођени у Руској Совјетској Федеративној Социјалистичкој Републици и били држављани Совјетског Савеза, као и људи који су незаконито депортовани из Кримске Аутономне Социјалистичке Совјетске Републике, такође, могу добити руско држављанство по поједностављеном поступку.

Додатно, поједностављена опроцедура натурализације односи се и на држављане Украјине и лица без држављанства који имају дозволу за привремени боравак у Русији, боравишну дозволу, потврду о привременом азилу, потврду о избеглиштву или потврду учесника националног програма за добровољно пресељење сународника који живе у иностранству, или који су од априла 2014. године стално живели у одређеним деловима Доњецке и Луганске украјинске области, као и њихова деца, супружници и родитељи.

Извор: Политика