Свет

АМЕРИКАНЦИ У НЕВЕРИЦИ: Путин подржао Бајдена у председничкој трци

Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да предизборна кампања у Сједињеним Америчким Државама узима маха и поприма акутне облике, као и да је за Руску Федерацију од могућих кандидата за председника САД – Џозефа Бајдена и Доналда Трамп, боље да председник буде Бајден јер је „искуснији и предвидљивији“.

„Бајден. Он је искуснија особа. Он је предвидљив. Он је политичар јаке формације“, рекао је Путин, преноси РИА Новости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, Европљани би желели да САД наставе да бесплатно обављају функције које су се развиле од формирања НАТО-а, док је бивши председник САД покушао да натера европске земље да повећају издатке за одбрану или плате Сједињеним Америчким Државама за „атомски кишобран“ НАТО – а.

„Постоји само једна ствар, НАТО је инструмент америчке спољне политике. Али ако САД верују да им овај инструмент није потребан, то је њихов одлука“, рекао је Путин.

Путин је, замољен да прокоментарише Бајденово здравствено стање рекао да нема право да коментарише здравствено стање америчког председника, пошто „није лекар“.

Поводом изјаве америчког државног секретара Ентонија Блинкена да је његов прадеда побегао из Русије 1904. године, Путин је рекао да Блинкен узалудно даје такве јавне изјаве, јер би то могло да га доведе до неуспеха.

„Ако погледате шта је рекао данашњи (амерички) државни секретар, много тога постаје јасно. На пример, све ово имамо у нашим архивама. Прадеда господина Блинкена је заправо напустио Руско царство, рођен је, негде у Полтавској губернији, а затим је живео и отишао из Кијева. Поставља се питање да ли господин Блинкен верује да је ово исконска руска територија?“ рекао је Путин мислећи на Кијев и суседне територије.

Он је додао да Блинкен у најмању руку, верује да 1904. године није постојала Украјина.

„Амерички државни секретар тврди да је његов пра-прадеда отишао из Кијева у САД, што значи да тамо није било Украјине, јер тврди да је побегао из Русије. Очигледно је господин Блинкен наш човек. Узалуд је давати такве јавне изјаве. То може да доведе до неуспеха“, истакао је руски лидер.

Извор: Политика

Ознаке