Свет

ХУТИ УЗВРАЋАЈУ УДАРАЦ: Погођен нафтни танкер у Црвеном мору!

Јеменски Хути напали су данас пројкетилом танкер који је превозио сирову нафту за Индију у Црвеном мору, саопштио је Стејт департмент.

Портпарол Стејт департмента рекао је да је то „још један пример незаконитих напада на међународни транспорт, упркос бројним међународним позивима да престану“, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Агенција Велике Британије за поморске трговинске операције (УКМТО) и компанија за поморску безбедност Амбреј саопштиле су раније данас да су примиле извештаје о томе да је танкер који је пловио под заставом Панаме погођен код обала Јемена.

Како се наводи, на пловилу је дошло до експлозије, која је наводно изазвала мању штету, а нико од чланова посаде није повређен. Лидер јеменских Хута, које подржава Иран, Абдулмалик ал Хути поручио је у четвртак да ће та група наставити нападе на бродове у Црвеном мору у знак солидарности са Палестинцима све док Израел настави да чини „злочине“ против њих.

Хути нападају трговачке бродове у Црвеном мору од 19. новембра као, како су навели, одговор на израелске војне операције у Појасу Газе, због чега су САД и Велика Британија у последњих месец дана почеле узвратне ударе на војне мете Хута у Јемену. Због напада Хута на комерцијалне бродове у Црвеном мору америчка и британска ратна авијација спроводе узвратне ударе широм Јемена.

Извор: Танјуг

Ознаке