Свет

НИЈЕ ДОБРО: Једна Путинова војна команда најављује рат великих размера

Нови војни декрети руског председника Владимира Путина показују да се он припрема за потенцијални рат великих размера са НАТО-ом у будућности.

Тај декрет односи се на поновно успостављање Московског и Лењинградског војног округа, известио је амерички Институт за проучавање рата (ИСW), а преноси Њузвик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пропагандисти Кремља су рутински упозоравали на предстојећи светски рат.

Везе између Вашингтона и других држава чланица НАТО-а и Москве постале су све затегнутије због Путинове одлуке да покрене рат у Украјини у фебруару 2022. Руски званичници и гости руске државне телевизије позвали су на ударе по америчком и западном тлу због помоћи и оружја које су Бајденова администрација и друге чланице НАТО-а дале Кијеву.

Руски председник је у понедељак потписао указе о реорганизацији руске војно-административне структуре. Један од указа лишава руску Северну флоту статуса заједничког штаба. Другим указом се формално поново успостављају Лењинградски војни округ и Московски војни округ. При томе, Лењинградски војни округ преузима већину територије која је раније била под руском Северном флотом, а Московски војни округ већи део територије која је раније била под Западном војном јединицом, објавио је ИСВ у својој најновијој анализи сукоба у Украјини. .

ИСW истиче да други указ који је потписао Путин укључује и четири региона Украјине које је Русија анектирала у јесен 2022: Херсонску, Запорошку, Доњецку и Луганску област, као и Крим, окупиран 2014. године.

„Укључивање окупираних и неокупираних делова украјинске територије сугерише да Русија држи максималистичке циљеве у Украјини и настоји да у потпуности апсорбује свих пет украјинских територија у састав Руске Федерације“, пише ИСW.

Поновно успостављање московског и лењинградског војног округа подржава паралелне циљеве консолидације и контроле руских операција у Украјини и припрема за потенцијални будући дугорочни рат великих размера против НАТО-а, наводи ИСW.

Руски војни аналитичар Јуриј Федоров раније је рекао руском истражном сајту Агенцији да поновно успостављање Лењинградског војног округа значи да се Русија спрема за могуће сукобе са балтичким земљама и НАТО алијансом.

Лењинградски војни округ, који се налази у близини нове чланице НАТО-а, Финске, кључна је компонента руских оружаних снага која надгледа делове стратегије националне одбране у западном региону Русије.

Финска и Русија имају границу од 1287 километара. Финска се придружила НАТО-у прошле године као одговор на Путинову свеопшту инвазију на Украјину. Балтичке државе – Естонија, Литванија и Летонија, радиле су током инвазије на јачању своје одбране док су слале помоћ Украјини.

Шведска је уклонила последњу препреку за улазак у НАТО када је мађарски парламент у понедељак ратификовао њен захтев за придруживање алијанси.

2010. године, Лењинградски војни округ је спојен са Московским округом, Северном и Балтичком флотом у Западни војни округ. Међутим, у августу прошле године руски министар одбране Сергеј Шојгу најавио је активно формирање ових војних округа, пише Невсвеек.

Извор: Јутарњи лист