Свет

НОРВЕШКЕ ОБАВЕШТАЈНЕ СЛУЖБЕ ДИГЛЕ ПАНИКУ: Руси побеђују

Према наводима годишњег сигурносног извештаја „Фокус“ норвешких обавештајних служби, Русија у Украјини све више преузима иницијативу.

То се види и у последњем развоју ситуације у Авдејевки, где су украјинске снаге присиљене на повлачење.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Западне испоруке оружја омогућиле су украјинској војсци да спречи Русију да оствари значајан војни напредак у Украјини прошле године, али је велики део испорученог материјала изгубљен или потрошен на бојном пољу, стоји у извештају, наводи немачки лист Франкфуртер Алгемајне Цајтунг.

Украјинска офанзива 2023. извршила је снажан притисак на руске трупе, али оне су се консолидовале и поново ојачале своје обрамбене линије.

„У 2024. Украјина није успела да задржи иницијативу у рату“, наводе Норвежани.

Русија је, са друге стране, предузела неке успешне кораке и мобилисала велики број нових војника – она је у могућности ставити у покрет три пута више нових људи за рат од Украјине. Осим тога западне санкције мање утичу на руску привреду него што се очекивало.

Стопа производње муниције, борбених возила, дронова и пројектила су веће него пре годину дана. Русија добија све већу војну подршку од Кине, Северне Кореје, Ирана и Белорусије, наводи се у извештају. Што се тиче Кине, она не испоручује оружје, али испоручује војну опрему и компоненте које су кључне за руску војну акцију и рат.

Русија спремна за „дуготрајан рат“

Руски режим верује да време ради у његову корист и да је спреман за „дуготрајан рат“, наводи се у извештају. Стога ће Кијеву бити потребна „значајна“ војна помоћ Запада да би имао наду да преокрене ситуацију, рекао је шеф војне обавештајне службе Нилс. Андреас Стенсонес рекао је у понедељак представљајући извештај. Годишње га састављају норвешка спољна обавештајна служба НИС, домаћа обавештајна служба ПСТ и Национална безбедносна служба НСМ.

Услед ширења НАТО-а уласком Финске и, по свој прилици, убрзо Шведске у Алијансу, изгубљен је један од најважнијих циљева Русије на Балтику, а то је да је сачува као „географски и политички тампон“ против западне војне алијансе, настављају Норвежани.

Наглашавају, међутим, да је тренутно, због знатно смањеног броја билатералних контаката Русије и Норвешке, понашање Москве постало мање предвидљиво.

Извор: Новости