Свет

ПАНИКА У ЕВРОПСКОМ ПАРЛАМЕНТУ: На телефонима политичара пронађена опасна ствар!

БРИСЕЛ – Европски парламент саопштио је да је на телефонима политичара и особља свог пододбора за одбрану пронашао трагове шпијунског софтвера, преноси „Политико“.

У интерном мејлу Европског парламента, наводи се да су мобилни апарати погођени наметљивим софтверским алатима за надзор, те је свим посланицима савјетовано да телефоне однесу у ај-ти службу ове институције како би били провјерени.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Европски парламент је у високој приправности због сајбер напада и потенцијалног страног мијешања уочи избора за ЕУ заказаних за јун, наводи „Политико“.

Такође, у децембру је извијестио да је интерна ревизија показала да сајбер безбједност ове институције „још није испунила индустријске стандарде“ и да „није у потпуности у складу са нивоом пријетње“ коју представљају хакери које спонзоришу државе и друге пријетеће групе.

Замјеник портпарола парламента Делфин Колард рекла је да су „трагови пронађени у два уређаја“, те да су зато члановима одбора прослијеђени мејлови у којима се позивају да провјере телефоне, преноси „РТ“.

„Политико“ подсјећа да су 2022. године истраживачи открили да су телефони чланова каталонског Покрета за независност, укључујући политичаре ЕУ, били заражени шпијунским софтверима попут „Пегаза“.

Чланови Европског парламента су 2022. године основали посебан истражни одбор за истраживање овог питања који је провјеравао низ скандала у земљама укључујући Шпанију, Грчку, Мађарску и Пољску и саопштио да су најмање четири владе у ЕУ злоупотријебиле хакерске алате ради политичке добити.

Извор: Nezavisne novine