Свет

ПОЧЕЛО ЗВЕРСКО БОМБАРДОВАЊЕ: Американци туку на Бога не мисле

САД и Велика Британија су погодиле више од 10 мета јеменске побуњеничке групе Хути, као одговор на недавни пораст напада те групе коју подржава Иран на бродове у Црвеном мору и Аденском заливу, укључујуćи ракетни напад прошле недеље који је изазвао пожар на теретном броду.

Према наводима америчких званичника, амерички и британски борбени авиони погодили су око 18 мета на више локација, гађајуćи ракете, лансере, беспилотне летелице и беспилотна надводна и подводна возила, пренео је Еј-Би-Си њуз.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Они су то изјавили под условом да не буду именовани како би изнели ране детаље војне операције која је у току.

Ово је четврти пут да су америчка и британска војска спровеле комбиновану операцију против Хута од 12. јануара.

САД, такође, изводе скоро свакодневне нападе на мете Хута, укључујуćи на надолазеćе ракете и дронове усмерене на бродове, као и оружје које је спремно за лансирање.

Амерички борбени авиони лансирани су са носача авиона УСС “Двајт Д. Ајзенхауер“, који се тренутно налази у Црвеном мору.

Председник САД Џозеф Бајден и други високи лидери су више пута упозоравали да САД неćе толерисати нападе Хута на комерцијалне бродове.

Хути су извршили најмање 57 напада на комерцијалне и војне бродове у Црвеном мору и Аденском заливу од 19. новембра, а последњих дана напади су све чешћи, пише Еј-Би-Си њуз.

Извор: Политика