Србија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ: На имању где је нестала мала Данка пронађена рупа која води до

Где је двогодишња Данка Илић? Ово се сви колективно питамо од уторка када се девојчици изгубио сваки траг, а њена мајка је у 13.45 пријавила нестанак.

Алармирана је читава јавност, први пут се активирао систем „Пронађи ме“, више стотина полицајаца је стигло у Бањско поље, десетине новинара извештавају, али и након више од 50 сати даноноћне потраге детета нема.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За то време су испитани и познаници и комшије, али и родитељи. Отац је био на полиграфу, мајка је одбила полиграф јер је трудна, а њен телефон је однет на вештачење. Случај је застрашујућ, а како време одмиче и како стижу различите информације, постаје све мистериознији.

Гости „Усијања“ који су детаљно анализирали ову тему били су Славица Радовановић, пуковница МУП у пензији и народна посланица Народног покрета Србије Рајко Недић, главни уредник Курира др Ана Будак, адвокат.

Недић је изнео информације везане за рупе близу куће, као и то да су се екипе ватрогасаца упутиле у те канали не би ли пронашли траг од нестале Данке:

– Чули смо и видели да су прошла ватрогасна и нова полицијска возила под ротацијом. У суштини, цео тај терен се прекопава са багерима. Наиме, пронађена је рупа на имању, то су неки канали који су дугачки око 10 километара и који су повезани са локалним рудником. Када је отркивена једна од тих рупа, пристигли су ватрогасци који се тамо спуштају. Дакле, туда се вода доводи или одводи до тог рудника, ту је читав сплет подземних тунела. Има више таквих шахтова који имају пад и иду испод земље. Зато су дошле нове јединице и екипе ватрогасаца које ће покушати да се уз помоћ камера и рефлектора спусте доле и виде да девојчица можда није упала ту. Ту је била као шума, доста шута и отпада и када су то багери разгрнули, откривен је тај тунел. Дошли су до закључка да је ту један од тих спуста за канал дугачак 10 километара.

Будак је коментарисала чињеницу да су родитељи у полицији други дан, пуштени су, па враћени, потом задржани:

– Није то уобичајено, да идете два пута, али није ни незаконита. У овако компликованим случајевима могло би се рећи да је ово добар корак је показује да полиција, односно јавни тужилац који руководи поступком има идеју и правац у којем смеру истрага мора да иде. Оно што је важно истаћи је да не би требало прејудицирати некакву кривицу родитеља услед чињенице да су двапут ишли у полицију јер је то дозвољено.

Недић је споменуо насловну страну Курира, па је открио:

– Бавимо се кључним питањима који су се појавили у међувремену. Прво питање је да ли је чудно да је мајка после много година дошла у село и довела децу да се играју. Објаснићу, ми смо у првим информацијама имали да је та кућа припада Данкином оцу и да су они долазили тамо повремено. С обзиром на то да је ових дана било лепо време, они су хтели да искористе ту викендицу, па је дошла са сином и ћерком Данком. Међутим, испоставило се да је тај дан било лоше време, да је кућа закључана. Мајка је ушла унутра да да воду сину и у том тренутку је Данка нестала, то смо чули. Испоставило се да је кључна закључана и да је мајка из тог белог Форда давала воду сину. Мајке је паркирала ауто иза куће, иако је било места испред, па је сумњиво јер делује као да је хтела нешто да сакрије.

Радовановић је дискутовала да ли случај има атипично много неразјашњених ствари, с обзиром на богато искуство које она има при МУП:

– Када се овакви случајеви догоде, заиста није лако полицији, у почетку, да поступа јер нема никога као осумњиченог. Треба ту пронаћи доста одговора, разговарати са доста људи, а по неки пут, као у овом случају, позвати неке људе више пута на разговор како би се информације потврдиле. У разговору и у оперативном раду, како протиче време, долази се до нових информација, није лако у овом моменту све проверити у истом моменту, па је потребно време. Нико на почетку не може ни да посумња да би родитељи били спремни да ураде нешто свом детету, али како се време одвија, појављују се нелогичности, а на полицији је да се одговори на нека питања.

Извор: Курир/Лука Петковић Мајер