Свет

ПОЧИЊЕ ГРАЂАНСКИ РАТ У САД?! Чека се знак гувернера Абота: „Само позови, ми смо наоружани и спремни“

Неки присталице конвоја крајње деснице који се упутио ка граници са Тексасом позивају на грађански рат, наводи НБЦ.

Група која себе назива „Божја војска“ рекла је да планира три мирна окупљања у суботу. Конвој је до сада привукао само мали број.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Неки присталице конвоја камионџија самозваних патриота који се упутио ка америчкој граници са Мексиком изразили су насилну реторику пре планираних догађаја у суботу.

Организатори групе наглашавају ненасиље, док се боре да организују конвој величине којом су се хвалили и уверавају своје колеге десничаре који су оријентисани на заверу да ово није само велика намештаљка владе.

Организатори, који себе називају „Ми људи“ и „Божја војска“, позвали су „све активне и пензионисане припаднике полиције и војске, изабране званичнике, власнике предузећа, ранчере, камионџије, бајкере, медије и Американце који поштују закон” да им се придруже на догађајима планираним на три локације у суботу: Еаглес Пасс, Тексас; Иума, Аризона; и Сан Исидро, Калифорнија.

Неки десничарски медији појачали су тврдње организатора о 700.000 очекиваних учесника у суботу и хиљадама камиона у конвоју, али слике и преноси уживо из конвоја указују на много мањи број. На једном видео снимку објављеном у среду поподне приказано је неколико десетина возила и неколико полу-камиона.

– Тешко је предвидети колико ће то бити велико – рекао је Сцот Сакс, један од вођа групе, за НБЦ Невс.

Објаве на друштвеним мрежама као одговор на догађаје, које је прегледао НБЦ Невс, укључују позиве на грађански рат и насиље, а догађаји су оглашени на националистичким форумима и форумима за оружје.
– Све што гувернер Абот треба да уради је да позове грађане и ми смо наоружани и спремни – написао је један коментатор на снимку о протестима.

На другом плакату је писало да чланови конвоја треба да понесу своје „комплете, тако да ако ствари прођу, моћи ћете да се заштитите и помогнете“. Други корисник друштвених мрежа објавио је мем о оружју „недокументираном и којем се не може ући у траг“ и напомену да су спремни да се придруже овој „коначној борби за Американце“.

Извор: Ало