Свет

РУСИ ИСПАЛИЛИ НАЈНОВИЈУ РАКЕТУ НА УКРАЈИНУ? Погађа хируршки прецизно (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Русија је према непотврђеним информацијама употребила још једну нову крстарећу ракету приликом удара на Украјину.

Један украјински војни блогер објавио је на Телеграм каналу фотографију на којој се, наводно, види олупина прецизно навођене ракете Кх-69. Ракета је, како каже, оборена током масовног ракетног напада 7. фебруара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То се догодило истог дана кад је руска хиперсонична крстарећа ракета Циркон, према тврдњама из Кијева, први пут коришћена у нападу.

Украјински војни блогер објавио је недавно на Телеграму фотографију на којој се наводно види олупина прецизно навођене ракете Кх-69. Наводи се да је ракета оборена током масовног ракетног напада 7. фебруара. То је догодило истог дана кад је руска хиперсонична крстарећа ракета Циркон према тврдњама из Кијева први пут коришћена у нападу.

Више детаља је на друштвеној мрежи X открио налог вар_монитор_уа који прати активности руске војне авијације. Војни блогер тврди да су три Кх-69 лансиране на Украјину заједно са три широко коришћене ракете Кх-59. Од шест пројектила, пет је оборено током напада на Полтавску, Сумску и Николајевску област.

Ракета Кх-69 се увелико повезује са ловцем нове генерације Су-57 Фелон иако је могао бити лансиран и са другог руског тактичког авиона.

Међународни институт за стратешке студије (ИИСС) са седиштем у Уједињеном Краљевству известио је да је Кх-69 од септембра на тестирању. ИИСС је описао пројектил као оружје слично европским пројектилима Схадов или Таурус КЕПД 350.

Ракета, која је сада позната као Кх-69, започела је живот под именом Кх-59МК2. Пројектил је развила компанија Радуга која је део руске корпорације за тактичке ракете (КТРВ) и има кутијасто тело трапезног пресека скројено да стане у одељак за оружје Су-57. На врху тела налази се пар искачућих крила са четири пераја позади која се такође отварају у лету.

Кх-69 је првенствено намењена за гађање прецизних циљева са познатим координатама и каже се да има домет од најмање 300 километара.

У пројектил се један или чак више циљева може програмирати пре лета, а координате се такође могу учитати у систем за навођење, у тренутку када се лансирани авион подигне у ваздух.

Ракета је тешка нешто мање од 800 килограма и има радну брзину до 1.000 километара на сат. Има опцију пенетрације или касетне бојеве главе тежине до 300 килограма.

Врло је вероватно да је Кх-69 дизајниран специјално за Су-57, али произвођач каже да га могу носити и МиГ-29К, МиГ-35, Су-30МК, Су-34 и Су-35.

За сада нема доказа да су Су-57 били коришћени у сукобу у Украјини.

– Још увек не можемо бити потпуно сигурни да су Кх-69 заиста коришћени у нападима 7. фебруара, али свакако постоје убедљиви аргументи зашто би Русија сада могла да их користи. Ако је коришћен у нападима прошле недеље можда нећемо морати дуго да чекамо на даље и убедљивије доказе о његовој употреби у борби – наводи Wар Зоне.

Извор: Информер/TWZ