Свет

КИЈЕВ У НЕВЕРИЦИ: Ово су Путинови услови за мировне преговоре

Украјина данас чврсто стоји при одлуци да неће бити краја рата док се Русија потпуно не повуче са украјинске територије

Нацрт предлога мировног споразума, о коме пише Вол стрит џорнал, настао је шест недеља након почетка рата у Украјини крајем фебруара прошле године, а сачинили су га и украјински и руски преговарачи. На крају је тај покушај дипломатије пропао.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Предаја Крима и неутралност

Према нацрту овог предлога, Украјина би била препуштена на милост и немилост војсци суседне земље, наводи се у анализи Вол стрит џорнал-а. Украјина би тако била трајно неутрална држава, без могућности учешћа у војним савезима, што је наставак досадашње политике и изузетно важно за Москву. Не би смела да обнови своје војне капацитете уз помоћ западних савезника, а један од главних услова била је предаја Крима Русији.

Украјина данас чврсто стоји при одлуци да неће бити краја рата док се Русија потпуно не повуче са украјинске територије. Украјински председник Володимир Зеленски то понавља иако је Украјина данас у изузетно тешком положају и без оружја, а руске снаге су у нападу.

Документ, служи као добар пример шта би Русија тражила ако би почели нови преговори између Кијева и Москве. Украјина би могла да уђе у ЕУ, али не и у НАТО. Страно оружје не би било дозвољено на територији Украјине. Украјинска војска би била ограничена по броју и наоружању. Крим не би био неутралан. Руски језик би морао бити равноправан украјинском у случају државних органа и судова.

Путинов план Б

Мировни споразум требало је да гарантују стране силе, укључујући САД, Велику Британију, Кину, Француску и Русију. Ове земље би имале задатак да бране неутралност Украјине у случају кршења споразума. Споразум показује да је Путин био спреман за план Б јер је план А пропао: освајање Кијева и стављање Украјине под руску контролу.

Након Путиновог помињања преговора, јавио се турски председник Реџеп Тајип Ердоган и понудио да буде домаћин преговора. Међутим, коментатори се слажу да је то мало вероватно у догледној будућности.

Фактор Борис Џонсон

Путин је недавно напоменуо да је шеф украјинског преговарачког тима, који је учествовао у мировним преговорима са Русијом у првим месецима сукоба, недавно признао да је Кијев у једном тренутку био спреман да постигне споразум са Москвом. Међутим, након посете тадашњег британског премијера Бориса Џонсона, украјинске власти су биле убеђене да престану са постизањем споразума са Русијом и да наставе борбу.

„Зар нису идиоти?“ упитао је Путин, додајући да би, да је Украјина једноставно игнорисала Џонсона, борбе могле да буду већ одавно завршене. „Ово само још једном доказује да они нису независни људи“, рекао је руски лидер.

Нуклеарне снаге Русије у приправности

Путин је приликом обраћања Федералној скупштини у четвртак истакао да су се борбене способности Оружаних снага Русије вишеструко увећале, и да руске снаге на свим правцима “самоуверено наредују и ослобађају територије“.

“Русија није започела овај рат (у Украјини), али ћемо учинити све да искоренимо нацизам и заштитимо суверенитет наших грађана“, рекао је Путин.

Навео је да су стратешке нуклеарне снаге Русије у стању приправности, и додао да је хиперсонични ракетни систем “Циркон“ већ коришћен у борбама.

Извор: Политика