Свет

РУСИ ПОТВРДИЛИ ЛАНСИРАЊЕ МОНСТРУМА: Бачена је на Кијев (ВИДЕО)

Фото: Х принтскрин

Председник Русије Владимир Путин потврдио је да је приликом напада на Украјину употребљен други тип хиперсоничне ракете типа 3М22 Циркон који је већ у оперативној употреби у руској војсци.

Напад се према првим информацијама догодио 7. фебруара 2024. године током ноћног ракетног напада на украјинску престоницу Кијев док је мета наводно био циљ у околини града. Други детаљи за сада нису саопштени.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Та теорија британских војних обавештајаца, међутим, како наводи ТВ Фронт, није тачна.

Хиперсонична крстарећа ракета 3М22 Циркон није лансирана са обалског ракетног система К-300 Бастион већ са свог првобитног лансера – ракетне фрегате „Адмирал Горшков“ која је за сада једини носилац те хиперзвучне ракете.

Ракетна фрегата „Адмирал Горшков“ се у ноћи 6. на 7. фебруар 2024. године налазила у Белом мору на северу Русије што указује да је у питању растојање од позиције брода до Кијева било тачно 1.500 км.

То је иначе и максимална даљина лета ове хиперзвучне ракете која је за свега неколико минута погодила свој циљ.

ШТА ЈЕ 3М22 Циркон?

У питању је прва руска противбродска хиперсонична крастарећа ракета брзине 9 маха илити 11.000 км/х и домета 1.500 км. Циркон је тестиран први пут 2020. године.

Путин је тада Циркон описао као „моћно оружје“ способно да пробије било коју постојећу противракетну одбрану летећи девет пута брже од брзине звука на удаљености већој од 1.000 километара.

Циркон је од старта требало да буде лансиран са руских бродова, међутим, већ тада се причало о томе да ракета буде лансирана и из лансера обалских ракетних система попут К-300 Бастион.

Извор: Курир.рс/ТВ Фронт/Пренео З.Ко