Свет

УЗБУНА НА ЗАПАДУ! Руси довукли супероружје на границу са Украјином! Извештај је застрашујући

Руско ваздухопловство распоредило је ловац пете генерације Су-57 за ударне мисије на украјинске циљеве у спорној области Луганска, а непотврђени извештаји указују да је авион ушао у украјински ваздушни простор током операције.

Авион је наводно користио крстареће ракете Х-59МК2 за гађање циљева изван визуелног домета. Бројни аспекти новог извештаја остају под знаком питања, међутим, укључујући како је позната класа ракета које је авион користио и зашто би Су-57 ушао у ваздушни простор Украјине када је Х-59 могла да гађа циљеве широм Луганска из дубине Русија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Напади помоћу ракета Х-59МК2 од 7. до 8. фебруара били су први који су потврдили украјински извори, при чему је класа ракета претходно била тестирана у Сирији и добро оптимизована за неутралисање малих чврстих циљева.

Упркос великом домету од 300 км, ракета је довољно компактна да стане у унутрашње одељке за оружје авиона, омогућавајући Су-57 да задрже смањене радарске пресеке. Није познато да ли иједна друга класа ловаца пете генерације може интерно да носи сличну ракету ове класе.

Две ескадриле које чине један пук тренутно користе ловце Су-57, при чему су 22 авиона ушла у службу до краја 2023. године, пошто је 12 испоручено те године – у односу на само шест испорука у 2022. години.

Очекује се 20 или више авиона који ће бити испоручен током 2024. године, чиме ће производња тог типа авиона бити већа од било којег другог руског типа ловаца, или било ког ловца на свету осим америчког Ф-35 и кинеских Ј-10Ц, Ј-16 и Ј-20.

Са ценом од приближно 35 милиона долара по авиону, у зависности од курса рубље, ово чини Су-57 упола јефтинијим за набавку од једина друга два ловца пете генерације на свету у производњи, кинеског Ј-20 и много лакшег једномоторног Ф-35 .

Авион је првобитно требао да буде окосница руског ратног ваздухопловства до средине 2020-их, са преко 200 авиона који ће бити произведени до 2025. године, иако озбиљна кашњења програма значе да ће 2024. године бити његова прва година високе производње, пре него 2018. година како је првобитно било предвиђено.

Нови тип планирајућих бомби развијена посебно за овај авион, ПБК-500У Дрел, требала би да уђе у серијску производњу 2024. године, што би могло значајно повећати вероватноћу да ће авион бити распоређен дубље у украјинском ваздушном простору како би гађао циљеве из ближег домета као део борбеног тестирања.

Извор: Медији