Свет

САД СУ НАПАЛЕ: Зверско бомбардовање неколико градова, има мртвих (ФОТО)

Фото: Х принтскрин

Ваздушни удари који се приписују америчко-британској коалицији погодили су лучке и мале градове у западном Јемену.

Убијено је најмање 11 људи, док је рањено 14, изјавио је Ројтерсу портпарол међународно признате владе Јемена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пријављено је најмање 17 ваздушних напада у земљи, укључујући главни лучки град Ходеидах и луку Рас Иса, према Ал Масири, главној телевизијској кући коју воде Хути.

Удари долазе само неколико дана након првих цивилних жртава и губитка пловила откако су Хути које подржава Иран почели да нападају трговачке бродове у новембру у знак солидарности с Палестинцима које напада Израел.

Напади се такође подударају с првим даном светог исламског месеца рамазана, раздобља поста за муслимане.

Упркос одмазди америчко-британске коалиције и других морнарица, Хути су појачали своју кампању напада на трговачке бродове у једном од најпрометнијих пловних путова на свету.

Хути су у среду у нападу у луци Аден убили три члана посаде грчког брода “Труе Цонфиденце” који је пловио под заставом Барбадоса. То се догодило неколико дана након потонућа теретног брода “Рубyмар”, који је потонуо отприлике две седмице након што га је 18. Фебруара погодио пројектил Хута.

Многи бродови сада иду на дужа и скупља путовања око афричког Рта добре наде како би избегли опасну руту кроз Аденски залив и Црвено море до Суецког канала – што знатно повећава трошкове превоза.

Према телевизијској изјави војног портпарола групе Јахја Саре, Хути су рано јутрос гађали и оно што је описано као „амерички брод Пиноццхио“ у Црвеном мору.

Извор: Индеx.хр