Свет

УКРАЈИНЦИ СЛАВЕ ВЕЛИКУ ПОБЕДУ НАД РУСИМА! Уништени су (ВИДЕО)

Фото: Х принтскрин

Користећи ФПВ дронове, Снаге за специјалне операције украјинске војске тврде да су елиминисале 13 руских војника, неколико тенкова и систем бацача пламена ТОС-1А.

„25 окупатора и 6 једница технике – резултат активности јединице ГУР-а у једном дану“, стоји у опису видео материјала који је на њиховом Јутјуб каналу објавила Одбрамбена обавештајна служба Украјине (ГУР) под командом Буданова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У зони одговорности 8. пука снага за специјалне операције, у оквиру ГУР-а, током извиђачке мисије, украјинска војска је открила руску опрему и трупе. Касније су Снаге за специјалне операције украјинске војске извеле серију удара уз помоћ ФПВ дронова, извештавају из ГУР-а.

„Био је то тежак и, у исто време, продуктиван дан“, рекао је један од украјинских војника.

Објављене слике показују како су дронови напали руску војску, а неки од њих покушавају да избегну дронове. Снаге за специјалне операције украјинске војске саопштиле су да је у тим нападима погинуло 13 руских војника, а 12 је рањено.

На снимку се такође види неколико тренутака удара ФПВ дронова у руску војну опрему.

„Према резултатима операције оштећена су и уништена: 2 тенка, систем ТОС-1А Солнцепјок, 2 борбена возила пешадије и још једно борбено оклопно возило “, саопштио је ГУР.

У извештају није прецизирано које моделе тенкова су уништиле ове специјалне снаге. Међутим, цена тенка се увек процењује на неколико милиона долара.

ТОС-1А је систем тешког бацача пламена који се користи за уништавање лаких оклопних возила, непријатељског особља на отвореном терену и утврђених објеката снажним експлозијама.

Вишецевни бацачи ракета ТОС-1 или ТОС-1А са 30 или 24 лансирних цеви на шасијама тенкова Т-72 су у стању да лансирају ракете са термобаричним бојевим главама.

Систем испаљује невођене ракете калибра 220 мм, тежине до 200 кг. Процене трошкова за систем Солнтсепјок намењеног извозу варирају, у распону од 5 до 15 милиона долара.

ТОС-1А има домет до 6 км, али зато може да покрије веома велику површину, а погођено подручје после удара је још веће – 40.000 квадратних метара. Систем испаљује муницију од 220 мм.

Пре само једног дана, писали смо како је ударом руског тешког бацача пламена ТОС-1А откинута купола украјинског тенка Леопард 2.

ТОС-1А је у стању да испали целу своју салву ракета за мање од 12 секунди. Обично њиме управља трочлана посада и може се транспортовати друмским, железничким или ваздушним путем.

Почетком јануара, користећи ракетни бацач ХИМАРС америчке производње, украјинска војска тврди да је уништила први „Солнцепјок“ ове године, који се налазио у јужном делу фронта.

Руска војска активно користи системе ТОС-1А против кијевских снага од почетка своје “специјалне операције” у Украјини.

Током актуелног сукоба у Украјини тестирана је и унапређена верзија система, названа ТОС-2. Наоружан је и снажнијим ракетама већег домета.

Извор: oruzjeonline