Свет

ЗАПАД У НЕВЕРИЦИ: Путин припаја још једну земљу Русији

ПИТАЊЕ могућег уласка Јужне Осетије у састав Русије разматра се у блиској сарадњи са Москвом, рекао је за РИА Новости председник републичког парламента Алан Алборов.

– О свим овим питањима разговарамо у блиској координацији са Руском Федерацијом, узимајући у обзир наше билатералне односе и договоре – рекао је он, одговарајући на питање о могућности одржавања референдума о овој теми.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је приметио Алборов, Москва и Цхинвали воде координисану спољну политику.

– Када заједно са Руском Федерацијом дођемо до ове идеје (о прикључењу Русији – прим. аут.), урадићемо то – закључио је он.

Председник Јужне Осетије Алан Гаглојев је 2023. године у поруци народу и парламенту изразио наду да ће се република ускоро придружити Русији. Истовремено, у мају 2022. прес-секретар руског председника Дмитриј Песков је , говорећи о референдуму у Јужној Осетији, рекао да Москва не планира да предузима никакве кораке за припајање републике.

Касније је Денис Гончар, директор четвртог одељења земаља ЗНД Министарства спољних послова Русије, у разговору за РИА Новости напоменуо да ће, ако Јужна Осетија пошаље конкретне предлоге, они бити размотрени.

Извор: Новости