Србија

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ: Спремите се, само што није почело

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) је због временских непогода укључио данас жути метео аларм и упозорава на грмљавине у Бачкој, Банату, Срему, Београду, Шумадији, Поморављу, и на територији западне Србије.

Метеоролог Слободан Совиљ, начелник Националног центра за хидрометеоролошки систем, ране најаве и упозорења у РХМЗ каже за Блиц да се данас очекују локални краткотрајни пљускови који ће понегде бити праћени и грмљавином.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Не очекујемо данас у Србији јако невреме. Не очекујемо ни да грмљавине буду учестале, нити распрострањење у већем делу земљу, али ће од средине дана биће спорадичне појаве краткотрајног пљуска са грмљавином. Према прогностичком материјалу, највећа шанса за појаву пролазних краткотрајних пљускова са грмљавином је на потезу од Подриња, преко западне, централне Србије, јужне Војводине ка истоку. У том средишњем појасу је највећа вероватноћа за пљускове, али није у питању невреме“, казао је за Блиц Слободан Совиљ.

Огласио се и Републички хидрометеоролошки завод Србије

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Први облачни развоји који ће условљавати локалну појаву краткотрајне кише или пљуска са грмљавином очекују се већ средином дана у западној Србији, док ће даље током поподнева, осим на западу, бити учестали и на југу Војводине, у централном и источном делу земље.

Појава кише и локалних пљускова са грмљавином на подручју Београда очекују се након 14 часова. Пљусак ће у појединим деловима града бити краткотрајно интензиван уз могућност суградице.

Само што није почело и трајаће цео дан уз смену сунца и кише

Очекује да први развоји краткотрајних пљускова крену у наставку преподневних сати, у наведеним областима, а у другом делу дана, после подне ће их бити мало више.

„У питању је слабо нестабилан пролећни дан и због локалне појаве грамљавина је на снази жути метео аларм. Слично је и на подручју Београда и других градова. Можемо очекивати најпре средином дана краткотрајну кишу или пљусак уз грмљавину, а онда би опет било мало и сунчаних интервала. Касније после подне се очекује нови кракотрајни пљусак, дакле промењив карактер времена нас очекује данас“, каже Совиљ.

Према његовим речима, већа је шанса за појаву грмљавине у средишњем делу земље, а најмања је на југу и југоистоку Србије.

„Данас треба понети кишобран због локалне краткотрајне кише или пљуска, али нећемо имати падавине које ће трајати сатима. Ветар је јуче био много јачи, јуче смо имали источни, југоисточни ветар и једнодневну кошавску ситуацију, али данас је знатно слабији, само на појединим локалитетима мало појачан. Сутра ће бити још слабији“, поручује метеоролог.

Извор: Блиц