Свет

ОВОГА СУ СЕ СВИ ПЛАШИЛИ! УРАДИЛИ СУ ОНО ШТО НИКАКО НИСУ СМЕЛИ: Почео рат нуклеарних сила?

Шест особа, укључујући и једног од команданата Корпуса иранске револуционарне гарде (ИРГЦ) Мохамада Резу Захедија, убијено је данас у израелском нападу на ирански конзулат у Дамаску, пренели су сиријски и ирански државни медији.

Према наводима медија, на лицу места у кварту Мезех у Дамаску види се мноштво кола хитне помоћи и дим који се надвио над једном потпуно срушеном зградом у склопу конзулата Ирана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На месту напада су виђени и сиријски и ирански министар спољних послова, пренео је Гардијан.

Шеф иранске дипломатије Хосеин Амирабдолахијан изјавио је током разговора са сиријским колегом Фејсалом Мекдадом да је нападнут ирански конзулат у Дамаску, истичући да Техеран сматра Израел одговорним за последице тог напада.

„Напад представља кршење свих међународних конвенција“

Амирабдолахијан је у разговору са сиријским колегом нагласио да напад на ирански конзулат представља “кршење свих међународних конвенција“, известили су ирански државни медији, пренео је Ројтерс.

Сиријски министар спољних послова Мекдад осудио је напад, истичући да он неће пореметити односе два савезника, Сирије и Ирана.

Ирански медији јављају и да је у нападу у потпуности уништена помоћна зграда конзулата, али и да ирански амбасадор Хосеин Акбари и његова породица нису повређени у нападу, пренео је Гардијан.

Техеран има право да предузме реципрочне мере

Портпарол иранског министарства спољних послова Насер Канани рекао је да Техеран има право да предузме реципрочне мере после израелског напада на конзулат

– Техеран ће одлучити коју врсту одговора и казне ће употребити против агресора – рекао је Канани – пренео је Ројтерс.

Амерички председник Џо Бајден је “свестан“ извештаја о израелском нападу у Дамаску и САД прате ситуацију, изјавила је портпаролка Беле куће Карин Жан Пјер.

Извор: Танјуг