Здравље

ПАЗИТЕ! Корона вирус може да се препозна и по кожи! Ако ово приметите обавезно се јавите лекару!

У свету се појављују бројни извештаји о кожним осипима код пацијената оболелих од новог вируса короне.

Осип може попримити различите облике – неки се појављују као ситне црвене мрље, док се други манифестују у виду равних или незнатно подигнутих лезија. Поједини подсећају на облик кошнице, а има и осипа који се могу у упоредити са промрзлим ножним прстима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, прерано је говорити да ли ове кожне манифестације заиста узрокује САРС-ЦоВ-2 вирус или су повезани са другим факторима.

– То је заиста питање за милион долара. Нејасно је да ли су лезије на кожи које видимо код пацијената оболелих од Ковид-19 заправо директна манифестација вируса на кожи или су то „реакцијски обрасци“ који се јављају као одговор имуног система- рекла је др Канад Шинкаи, професор дерматологије на Универзитету Калиорнија у Сан Франциску

Такође је могуће да неки осип настају услед компликације болести, због реакције на лекове или утицаја других вируса, написали су Канад и њене колеге у тексту објављеном 30. априла у часопису ЈАМА Дерматологy.

Објаве на друштвеним медијима и дискусије н форумима скренули су пажњу на ове осипе, али „сада је време за ригорозна истраживања“, написали су аутори. Потребан је рад на решавању многих неодговорених питања, попут учесталости осипа и шта они значе у вези с крајњим исходима пацијената.

Колико је учестала појава осипа?

Добро је познато да нека вирусна обољења, попут варичеле и рубеле, као и болести руку, стопала и уста могу да изазову осип. Али, осипи повезани са вирусом обично се виђају код деце, рекла је др Шинкаи. Зато је много значајније прегледати бројне извештаје о осипу који се појави код одраслих пацијената са Цовид-19 болешћу. Колико су осип обично учестали, остаје нејасно.

У једној раној студији у којој је учествовало више од 1.000 пацијената оболелих од новог вируса у Кини, објављеној 28. фебруара у часопису Медицински журнал Нове Енглеске , осипи су примећени код само 0,2 процента пацијената. Међутим, у новијој студији која обухвата око 150 хоспитализованих пацијената са Ковид-19 у Италији, осипи су пронађени код 20 одсто пацијената.

Пребно је више студија које прате пацијенте током одређеног времена како би се стекао бољи увид о стварној распрострањености осипа везаних за ковид-19.

Како изгледају осипи?

Различити осипи понекад могу бити „јасан знак“ одређене инфекције. Да ли ће то бити случај за пацијенте са Цовид-19 болешћу остаје да се види, речено је у часопису ЈАМА. До сада су примећена различите врсте осипа.

Шпанска студија објављена 29. априла у Британском часопису за дерматологију груписала је осип повезан са корона вирусом у пет категорија:

– макулопапуларни осип или онај карактеристичан за вирусне инфекције као што је рубела, са црвеним испупчењима на црвенкастој кожи;

– осип уртикарије – копривњаче;

– осип ливедо који се јавља у виду мрежоликих или прстенстих пега различитих величина;

– езикуларна ерупција са цурењем течности;

– осип на прстима који наликује смрзавању, незванично назван „Ковид ножни прсти“.

Извор: Телеграф.рс