Свет

СВЕТ У ПАНИЦИ! Директор СЗО открио: Долази мрачна корона зима у Европи! Спремите се за други талас

Ово време треба да се искористи за припрему и побољшање здравственог система

Европа мора да се спреми за други смртоносни талас корона вируса на зиму, упозорио је др Ханс Клуге, директор Светске здравствене организације за Европу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је рекао да је „веома забринут“ да ће се пораст инфекција поклопити са другим сезонским болестима, као што је грип, преноси Дејли мејл.

Др Клуге је истакао да је сада време да се побољша здравствени систем повећањем броја кревета, како би земље биле спремне да прихвате више пацијената.

Такође је нагласио да је сада време за „припрему, а не славље“ широм Европе – чак и када дневни број оболелих и умрлих од корона вируса опада.

Уједињено Краљевство је у недељу забележило 170 умрлих, што је најмањи број откако је уведена блокада – али влада је забринута да би ово могло да се преокрене уколико се мере сувише брзо олабаве.

Пандемија се не ближи крају
Др Клуге је истакао да, иако број оболелих од корона вируса у земљама као што су Велика Британија, Француска и Италија почиње да опада, то не значи да се пандемија ближи крају.

Говорећи за британски Телеграф, додао је да земље треба да искористе ово време мудро да уче од првог таласа инфекција и да започну јачање система јавног здравства.

То значи, према његовим речима, изградња капацитета у болницама, јединицама примарне и интензивне неге.

– Сингапур и Јапан су рано научили да није време за славље, већ за припрему. То раде скандинавске земље – не искључују други талас, али надају се да ће бити локализован и да могу брзо да скоче на њега – додао је он.

Др Клуге је рекао како се епицентар пандемије помера са западне на источну Европу. У следећим недељама очекује се драматичан пораст оболелих у Русији, Украјини и Белорусији.

Скоро сви научници слажу се да ће се инфекција поново појавити у другом таласу у одсуству вакцине или лека за коронавирус.

– Веома сам забринут због дуплог таласа – у јесен можемо да имамо други талас ковида-19 и још један, сезонског грипа или малих богиња – упозорио је доктор.

Многи стручњаци страхују да би други талас могао да буде још смртоноснији, поредећи га са Шпанском грозницом пре 100 година, када је убијено 50 милиона људи. Други талас је био смртоноснији од првог.

– Из историје знамо да у случају пандемије земље које нису рано погођене могу бити погођене у другом таласу – рекао је Клуге.

Стручњак је забринут због нових жаришта у Африци и на другим континентима који су до сада били мало погођени.

У исто време у Европи, плаже у Италији, Грчкој и Француској су отворене у суботу.

И Шпанија је у понедељак почела са попуштањем неких мера за половину од 47 милона становника, отварањем кафића, ресторана и хотела.

Извор: Телеграф.рс