Свет

НИКО НЕ ЗНА ШТА СЕ ДЕШАВА! Грађани се масовно одричу држављанства!

Рекордан број Американаца одрекло се свог држављанства, открило је ново истраживање објављено у недељу.

Више од 5.800 становника Сједињених Америчких Држава одрекло се свог држављанства у првих шест месеци 2020, а ради поређења током читаве прошле године то је урадило њих 2.072, подаци су њујоршке фирме “Бембриџ акаунтантс” специјализоване за имиграционе порезе у САД, британске резиденте, глумце и друге уметнике у САД и Великој Британији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је пренео ЦНН, из фирме су саопштили да су анализирали јавне податке о именима свих Американаца који су се одрекли свог држављанства, а које америчка влада објављује свака три месеца.

– То су углавном људи који су већ напустили САД и просто одлучили да им је свега доста… Оно што смо ми видели је да је људима доста онога што се догађа са председником Доналдом Трампом, начином управљања пандемијом корона вируса и тренутном америчком политиком – изјавио је Алистер Бембриџ, партнер фирме.

И даље прва сила у свету, САД су тренутно и на првом месту по броју заражених и умрлих у пандемији корона вируса, са више од пет милиона оболелих и скоро 163.000 смртних случајева, према подацима Универзитета Џонс Хопкинс.

Многи за тај црни рекорд криве немаран однос Трампове администрације према здравственој кризи, која је тешко погодила америчку економију.

У марту је забележена рекордна незапосленост, већа него у време Велике депресије, са 6,9 милиона пријава за помоћ у у недељи окончаној 21. марта, непосредно након што је Светска здравствена организација прогласила пандемију а америчка економија била на ивици ванредног стања због здравствене ситуације.

Већ у априлу више од 20 милиона Американаца је изгубило посао због пандемије корона вируса, док је крајем јуна поднето 1,48 милиона захтева за социјалну помоћ. Али, укупан број прималаца смањио се за 767.000, односно на 19,52 милиона људи.

Ситуацију су додатно отежали и протести који су запалили САД и читав свет након смрти Афроамериканца Џорџа Флојда.

Иако су многи који су се одрекли држављанства жале да су несрећни због тренутне политичке климе у својој земљи, постоји и други разлог њихове одлуке, а то су порези.

– Амерички држављани који живе у иностранству и даље морају да сваке године подносе пореске пријаве, пријављују своје банковне рачуне у страним земљама, инвестиције и пензије – додаје Бембриџ.

Иако су они могли да траже стимулацију од 1.200 долара и још 500 по детету, за многе је годишња пореска пријава била “просто превише”. Сви Американци који желе да се одрекну свог држављанства морају платити држави 2.350 долара и лично се појавити у својој амбасади у земљи у којој живе, ако нису у САД, наводи ЦНН.

Упркос ризицима које за собом повлачи одрицање од држављанства, Бембриџ предвиђа да ће овај тренд само наставити да расте.

– Многи људи чекају новембарске (председничке) изборе да виде шта ће се догодити. Ако Трамп буде поновно изабран, верујемо да ће доћи до новог таласа људи који ће одлучити да се одрекну свог држављанства – закључио је он.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Блиц.рс