Србија

„ОДРОБИЈАЋЕМО ТЕ АКО НЕ СНИМИШ ВИДЕО У КОМ СЕ ИЗВИЊАВАШ!“ Због овог коментара на Фејсбуку је Левијатан пребио човека

Фото: Фејсбук принтскрин

Шест припадника групе „Левијатан“ ухапшено је јуче због сумње да су малтретирали и тукли мушкарца Б. М. (43) због коментара који је оставио на друштвеној мрежи Фејсбук, сазнаје „Блиц“.

Како сазнајемо, Б. М. је полицији у Београду пријавио да је почетком октобра нападнут, а да му је пре тога преко телефона прећено да ће „га одробијати“ уколико се јавно не извини због коментара који је оставио на Фејсбуку. Како сазнајемо, Б. М. је на једној фотографији вође „Левијатана“ Павла Бихалија оставио коментар у ком га је назвао „Дудлач“. Управо ово био је повод за претње, сачекуше и батине!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мушкарац је у нападу задобио лакше телесне повреде и све податке о томе и лицима која су га тукла доставио је београдској полицији.

– 4. октобра неко ме је звао на телефон и није се представио, али ми је упутио претње да ће ме одробијати ако не направим видео снимак у ком се извињавам за коментар који сам ставио на Фејсбуку у вези деловања групе „Левијатан“ и тај, мени непознат, момак ми је рекао да овај разговор води са мном по налогу оснивача групе „Левијатан“ Павла Бихалија – рекао је нападнути младић на саслушању.

Сачекуша уместо посла

Како сазнајемо већ сутрадан Б. М. је неко позвао на телефон како би договорио елетричарски посао чиме се он иначе бави. Б. М. је отишао на договорено место како би обавио посао ни не слутећи да му је тамо постављена замка и да га је чекала група мушкараца која га је напала и претукла.

Како сазнајемо, Б. М. је навео да се прошле године већ састајао са вођом групе „Левијатан“ Павлом Бихалијем и да му је и тада дато „упозорење да се смири у вези коментара на друштвеној мрежи“.

У притвору остао само један нападач

По налогу Првог Првог основног тужилаштва у Београду полиција је јуче ухапсила шест припадника групе „Левијатан“, због сумње да су малтретирали и пребили оштећеног Б. М. Иако им је одређено задржавање од 48 сати, сви осим једног члана ове групе пуштени су на слободу.

Судија за претходни поступак је донео решење којим је према К. Б. одредио притвор до 30 дана због постојања околности које указују да ће у кратком временском периоду поновити кривично дело.

Ову информацију јуче је потврдио и лидер „Покрет Левијатан“ Павле Бихали.

– У складу са законом о томе што се писало нећу говорити. Истина је да је шест чланова приведено, а у притвору је задржан само К. Б. О детаљима ћу накнадно причати – истакао је Бихали.

Такође, овим решењем је одбио предлог тужиоца да се према П. М, Т. З, Б. М. и Л. У. одреди притвор због постојања околности које указују да ће они ометати поступак утицањем на оштећеног.

Против овог решења дозвољена је жалба кривичном ванрасправном већу у року од три дана од дана пријема решења.

Ко су чланови „Левијатана“ и чиме се заправо баве?

Покрет „Левијатан“ чине младићи, који свој идентитет од јавности крију маскирани у фантомке. Управо таква фотографија, на којој позирају шесторица истетовираних младића у мајицама са ознаком „Левијатан“ и фантомкама преко глава је главно обележје њихове Фејсбук странице.

Иначе, покрет „Левијатан“ на свом Фејсбук профилу строго води рачуна о начину изражавања претњи: „Слушај смраде један људски, олошу. Не кажемо да ћемо те наћи данас, али сигурно хоћемо, буду уверен у то… Пород ти се затро. Ниси ни свестан кроз какав ћеш пакао да прођеш“, само је један од примера на који чланови ове екстремистичке групе делују.

Председник покрета „Левијатан“ је Павле Бихали. Он на свом Фејсбук профилу најчешће обављује фотографије Луке Бојовића, вође наслеђеног земунског клана који служи затворску казну у Шпанији, Радета Ракоњца, Бојовићевог пријатеља који је убијен 2014. године, и Миљана Вуковића вође бајкерске групе „Хеллс Ангелс“.

Чланова ове групе сада има по целој Србији, себе представљају као заштитнике животиња, и неретко узимају закон у своје руке. Више пута су привођени и против њих је због насиља већ неколико пута покретана истрага.

Извор: Блиц