Србија

ДОКТОРИ СЕ ОГЛАСИЛИ О ПОЛИЦИЈСКОМ ЧАСУ: Имаћемо преко 60 преминулих по дану

Данас су оборени сви црни рекорди када је корона вирус у питању. Али, др Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса рекао је да ипак постоје и охрабрујуће вести.

За разлику од претходних дана, када је половина новозаражених билла у Београду, сада то није случај.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Тешко може да се каже да је епидемија под контролом. Међутим, оно што може евентуално да нас мало охрабри у оваквој неповољној, негде чак и катастрофалној ситуацији, јесте чињеница да је у Београду испод 30 одсто заражених. Дакле, већ неколико дана број заражених у престоници је до 2.200. Београд је прво место где се вирус нагло активирао, изгледа да је вирус у главном граду досегао максимум. Наравно, питање је како ће то даље тећи. Проблем је што је то на високом нивоу и то ће трајати. Пратићемо тренд, видећемо да ли ће број новозаражених почети да пада, али свакако неће брзо падати број заражених и то је сигурно – рекао је Кон гостујући у емисији „Упитник“ на РТС-у.

Према речима Драгоша Стојановића директор КБЦ Земун, места у болницама је све мање, али опреме за сада има довољно.

– Већ девети месец газимо. Овај налет вируса је дупло тежи, то видимо и по броју хоспитализованих који имају тешке слике. Јутрос је 24 пацијента било интубирано, 20 их је било на неинвазивној вентилацији, седам на „хај флоу“. Чак 98 здравствених радника је инфицирано, један колега је на лечењу код нас, али остали су у кућној изолацији. Код нас у тријажној амбуланти је вечерас било 25 пацијената, а 15 је испред који чекају. У 19 сати је било 355 пацијената, а капацитет је 360 – рекао је др Стојановић.

„Кличничка слика је скоро дупло тежа“

Клиничка слика је другачија и компликације су много теже, подвлачи др Стојановић.

– Долазе људи са обостраним упалама плућа. Клиничка слика је скоро дупло тежа. Сви ми апелујемо да се пацијенти ако имају тегобе што пре јаве и у ковид амбуланте и у тријажне центре зато што се врло брзо развија клиничка слика – подвлачи он.

За разлику од претходних таласа, како лекари упозоравају у овом су заражене целе породице. Они имају јасну поруку – поштовање мера.

– Ако је једна особа заражена, онда би требало да борави у одвојеној просторији, храну да му укућани достављају тако што оставе код врата, али и да не користе исти тоалет и, наравно, ношење маски се подразумева. Нас је у овом случају изненадио тај нагли скок броја заражених. Болнице су пуне, али налазићемо додатне капацитете. Сада може да буде проблем недостатак здравственог кадра – каже др Кон.

Србија друга у Европи по броју заражених

По броју новозаражених особа на 100.000 становника у последњих седам дана Србија се налази на другом, односно трећем месту у Европи, рекао је др Маријан Ивануша, директор СЗО у Србији. Он је такође апеловао на грађане да се поштују мере.

– Србија јесте постала једна од водећих држава по броју новооболелих. Додатна потешкоћа јесте што се број новооболелих додатно повећава – каже Ивануша и додаје:

– Говорио сам и у Словенији да је ситуација код њих критична, а они су мени одговарали на то да је све под контролом. Ситуација се потом брзо драстично погоршала. Бројке које видите увек касне, због инкубационог периода. Дакле, ми сада видимо шта се дешавало пре две недеље.

Кон: У првом таласу смо мерама спасили 1.000 живота

Др Кон је говорио и о поштовању мера на сахрани патријарха Иринеја.

– Било је људи који нису поштовали мере. Сачекаћемо да прође неких недељу дана, па ћемо видети. Кад је било ванредно стање, тада је то максимално критиковано, али ефекат смо видели. Тада сам рекао да се спасило око 1.000 живота. Зашто се ми не бисмо понашали исто као да је ванредно стање. Људи, сви ви који сте старији од 65 година, нигде немојте да излазите. Избегавајте сваки контакт, чак и са најрођенијима, останите доследни чувањем себе и свог живота. Тако ћете помоћи свима, првенствено себи – нагласио је др Кон.

„Имаћемо и 60 умрлих у дану“

Др Стојановић каже да у КБЦ Земун није било пацијената који су се поново заразили, али је поново апеловао да грађани почну да поштују мере „док не буде касно“.

– Ево већ девет месеци сви апелујемо: маске, дистанца, прање руку. Свако ко дође у ситуацију да схвати колико је све ово тешко, већ буде касно. Или је он или неко од његових болестан. Доста је болесних, помозите себи да бисте помогли свима нама. Пре неки дан смо имали момка који је довео деду и тада је признао да не зна шта ће са собом ако је зарази свог деду. Тек тада је схватио, тада је постало касно.

Др Ивануша каже да можемо очекивати још више људи у болницама и још више људи који ће умрети од последица корона вируса. Нагласио је да ће број преминулих у једном дану бити и више од 60.

О полицијском часу

На питање да ли би предложио нове мере, др Кон је рекао да „ми већ сада имамо затварање“.

– Од 18 сати су затворени услужни објекти. Не можемо да знамо којом ће брзином те мере деловати, али сада у вечерњим сатима нема људи и да је мање саобраћаја. Лично не мислим да је потребан полицијски час. Што се старијих грађана тиче, њих не треба сада затварати, већ само рећи: носите маске, носите маске стално. Никакве дилеме нема да је потребно носити маске не само у затвореном већ и на отвореном.

О начинима лечења

На питање како се лече ковид пацијенти у болницама и који је савет за људе који се лече код куће, др Стојановић је јасан – јавите се у ковид амбуланту.

– Не постоје никакве препоруке, да ли да пију мед или чај. Предлажем свима да се јаве у ковид амбуланте и у наше тријажне центре да их прегледамо – др Стојановић.

Како славити Божић и Нову годину?

Др Кон је говорио и о томе како прославити предстојеће празнике.

– То су свакако значајни епидемиолошки догађаји, тада се повећава ризик од ширења заразе. Видећемо каква ће тада бити епидемиолошка слика. Ако говоримо о путовањима за зимске распусте и око Нове године, не препоручујем. Али, људи сами одлучују. Све зависи од епидемиолошке ситуације. Што се тиче самих породица, јасно је, као и за славе. Ми ћемо и у том периоду бити у ровитој, несигурној ситуацији која часком може да се изокрене. Људи морају да схвате да неће бити исто као и увек – каже епидемиолог.

„Опоравак траје и до три месеца“

На питање колико је времена потребно за опоравак, др Стојановић каже да све зависи када се пацијенти јаве лекару и од компликација које болест изазове.

– Дужина трајања примарног лечења у болници је неколико дана, у зависности од клиничке слике може да буде и 14 дана, али и по месец-два. Али када пацијенти оду на кућно лечење, уз контроле и лекове које настављају да пију, потребно је да прође најмање три месеца да би се човек опоравио. Сам организам тражи своје време опоравка – каже директор КБЦ Земун.

Сутра приоритет разговор о онлајн настави

Епидемиолог Кон каже да ће сутра на седнице Кризног штаба бити процењена епидемиолошка ситуација, да ће се расправљати о до сада уведеним мерама, али и онима које је предложио медицински део Кризног штаба, а чије је усвајање одложено.

Кон је истакао да је првенствено реч о преласку школа на онлајн наставу.

– О томе ће бити речи сигурно, да ли ће бити донета одлука не могу да каžем унапред – рекао је Кон.

Данас оборени сви црни рекорди

Данас су поново оборени сви црни рекорди: тестирано је чак 21.476 особа, што је највећи број икада тесираних у једном дану. Позитиван тест имало је 6.842 људи, док је чак 37 особа изгубило битку са опаким вирусом. На респираторима у здравственим установама широм Србије се налази 225 пацијената, што је нови црни рекорд.

Нове мере ступиле на снагу

Због повећања броја новооболелих и све лошије епидемиолошке ситуације Влада Србије прописала је нове мере за сузбијање ширења корона вируса које су ступиле на снагу данас тачно у 18 сати.

Поред актуелних, које се пре свега односе на обавезно ношење заштитне маске и физичке дистанце, уведене су и нове мере које ће променити свакодневни начин живота, а односе се пре свега на угоститељске и друге услужне објекте, културне установе, као и на градски превоз. Шта тачно подразумевају нове мере, али и како је Београд изгледао кад су ступиле на снагу, можете прочитати у одвојеним вестима.

Извор: Блиц