Србија

ДР ЂЕРЛЕК ОТКРИО: Ево када ће грађани почети да се вакцинишу против короне!

Др Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министасртву здравља каже за Курир да ће до краја недеље стићи 20 доза руске вакцине Спутњик В како би наша Агенција за лекове и медицинска средства (АЛИМС) извршила проверу исправности и безбедности вакцине. Уколико вакцина буде безбедна, како каже, вакцинација приоритених група би могла да почне већ у другој половини децембра.

– С обзиром на то да нам је сваки минут и сат важан и да нам је вакцина једини спас, АЛИМС ће покушати да у што краћем року да позитивно или негативно мишљење о вакцини. Ако оно буде позитивно, очекујемо да би се вакцинацији приоритетних група, здравствених радника, војске и полиције могло приступити у другој половини децембра – каже Ђерлек и додаје:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Кренуће се сигурно од здравствених радника, с обзиром на то да нам је већ 10 одсто њих заражено. Морамо, пре свега, заштити људе који лече ковид пацијенте, да нам се здравствени радници не разбољевају. Надамо се да ћемо негде у марту месецу кренути са вакцинацијом становништва – објашњава Ђерлек.

Велика Британија је прва земља у свету која је одобрила вакцину против коронавируса компанија Фајзер (Pfizer) и Бионтек (BioNTech), а Ђерлек каже да је Србија потписала и предуговор и за ту вакцину.

– Ми смо потписали предуговор са Фајзером. И чланица смо Ковакс система. Држава је на време одрадила оно што треба и предвидела шта ће се десити у наредном периоду, тако да очекујемо да ћемо и ту вакцину добити. Ипак, ЕУ ће коначну одлуку о употреби Фајзерове вакцине дати 29. децембра – каже Ђерлек и додаје да је тешко рећи која ће вакцина следећа стићи на проверу у АЛИМС, али да ће се држава трудити да набави што више вакцина.

 

 

 

 

 

 

Извор: (Курир.рс)