Русија

СМРТ КОЈА ЈЕ ШОКИРАЛА РУСИЈУ: Мртав је

У Ростовској области у Русији, 6. јануара пронађен је мртав пропагандиста и новинар Александар Рибин (40), који се само недељу дана пре мистериозне смрти појавио у Маријупољу, говорећи о корупцији власти.

Ово је последња у низу сумњивих смрти познатих личности у Русији, а како преносе тамошњи медији, руски новинар пронађен је мртав у близини паркинга на ауто-путу у округу Красносулински. Приликом прегледа тела, установљено је да су све личне ствари, драгоцености и банковне картице остале код мушкарца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тужну вест саопштиле су његове колеге из онлајн магазина Рабкор, који су рекли да је тело пропагандисте пронађено у близини аутопута у близини града Шахти, али смрт није била кривична.

– Последњи пут се огласио 30. децембра из Маријупоља. Током тога је рекао да у граду није било новогодишњег расположења након гранатирања, а такође је говорио и о корупцији у грађевинском сектору. Осим тога, пожелео је Русима промену власти – пишу неки руски медији.

„Нису пронађени знаци криминалне смрти“

У међувремену, Истражни комитет Руске Федерације за Ростовску област саопштио је да „нису пронађени знаци криминалне смрти на Рибиновом телу, које је пронађено у суботу у близини паркинга у Красносулинском округу“. Додали су да ће прво обавити судско-медицински преглед, а затим одлучити како ће класификовати случај смрти новинара.

Према прелиминарним подацима, преминуо је од срчане болести, рекао је за РИА Новости извор у агенцијама за спровођење закона у региону,

Саветник градоначелника Маријупоља Пјотр Андрјушченко рекао је да је последњи пут пропагандиста Рибин изашао у етар у близини рушевина Мариупољског драмског позоришта које су бомбардовале руске трупе.

Рибин последњи пут виђен у Маријупољу

Затим је не само критиковао процес „реконструкције“ града од стране окупатора, већ се дотакао и теме гостујућих извођача из централне Азије који су дошли у Маријупољ „да зараде новац“.

Обећао да ће говорити о корупцији у грађевинском сектору

Пропагандиста је обећао да ће по доласку у Москву припремити и објавити детаљан материјал на тему да подизвођачи „обнове“ порушени град користећи мигрантску радну снагу.

Познато је да је 40-годишњи Александар Рибин био из Калињинградске области Руске Федерације и студирао је новинарство на Тверском државном универзитету. Током руске инвазије на Украјину, посебно током 2023. године, снимао је пропагандне приче у ЛДПР, а пре тога у Ирану, Саудијској Арабији, Сирији, Турској, САД, Етиопији, Авганистану, Узбекистану, Таџикистану.

Описан је као „етнограф, путник, политички коментатор и међународни новинар“ са специјализацијом за Блиски исток и Централну Азију, који је сарађивао са многим публикацијама – гласницима Кремља.

Извор: Информер/РИА