Србија

ПРОТИВ АЛЕКСИЋА ПОДНЕТЕ НОВЕ ПРИЈАВЕ: Међу Микиним жртвама и малолетница

Више жена јавило се последњих дана из иностранства тврдећи да их је сексуално злостављао самозвани учитељ глуме Мирослав Мика Алексић, сазнаје незванично „Блиц“.

Како открива извор „Блиц“, оне су се јавиле из више европских држава, али је било случајева и из Америке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Једна држављанка Србије јавила се из Сједињених Држава. Она је својевремено била полазница школе Мике Алексића, има веома трауматично искуство сексуалног злостављања. Она се не бави глумом, отишла је у другу професију и већ годинама живи у иностранству. Како је испричала, њу је Алексић напаствовао половином 90-их година – каже саговорник нашег листа близак истрази.

Како тврди, ова млада жена већ је дала изјаву истражним органима.

– Изјава је узета путем Скајпа, снимљена, транскрибована и предата тужилаштву. Она ће највероватније бити узета у разматрање као сведок – каже наш извор.

Тужилаштво је, према нашим сазнањима, донело одлуку да ће све оне девојке и жене које буду желеле да учествују у поступку, изјаве моћи да дају путем видео-позива, што ће знатно олакшати ствари.

– Много је једноставније, јер неће морати да путују и то ће с једне стране поједноставити поступак, убрзати га, а са друге одобровољити све евентуалне жртве или сведоке – наводи извор „Блица“ упознат са током истраге.

Како сазнајемо, полицији и тужилаштву се од тренутка када је случај доспео у јавност јавио велики број девојака и жена које тврде да су биле Алексићеве жртве. У највећем броју, међутим, реч је о застарелим случајевима.

– То никако не треба да обесхрабри жртве, јер све оне које су имале непријатност и биле злостављане могу да буду веома добри сведоци и да помогну у разоткривању свега што се у познатој школи глуме деценијама уназад дешавало – прича исти извор.

Како је „Блиц“ раније писао, већ је било сличних случајева. Једна жена се тако јавила тврдећи да је била сексуално злостављана од власника школе глуме „Ствар срца“ пре 2008. године, али ни она неће због застарелости случаја поднети кривичну пријаву против њега. Међутим, и она је вољна да подржи девојке које су то учиниле и сведочиће против Алексића.

Иначе, правници истичу да судска пракса у Србији познаје две врсте застарелости: застарелост гоњења и застарелост извршења пресуде.

– Рок застарелости почиње да тече од дана када је учињено кривично дело и зависи од тога како је оно квалификовано. Да бисмо знали о којој врсти застарелости се у овом случају ради, морамо поред информације када се то дело догодило, знати и за које би кривично дело осумњичени евентуално био оптужен. Тек тада бисмо нешто прецизније могли да кажемо – објашњавају адвокати.

Алексић који је осумњичен за силовање или полно узнемиравања својих ученица терети се да је од 2008. до 2020. сексуално злостављао шест девојака. Све оне су га пријавиле полицији.

Први случај се наводно догодио још 2008. године, а периоди за које су ученице оптужиле Алексића јасно се могу поделити у два дела: од 2008. до 2013. и после 2018. С обзиром на то да не постоји ниједна пријава за пуних пет година, од 2013. до 2018, сумња се да је било још напаствованих девојака.

За „Блиц“ су раније исповести о ужасима кроз које су пролазиле дале глумице Милена Радуловић и Ива Илинчић, као и двадесетогодишњакиња која је желела да остане анонимна. Све оне сведочиле су о страхотама кроз које су прошле током година похађања Алексићеве школе глуме. Милена Радуловић рекла је да је више пута силована, а да је Алексић то учинио први пут када је још била малолетна. Илинчићева је сексуално злостављана у дужем временском периоду, током припрема за пријемни испит за глуму на Факултету драмских уметности. Трећа девојка силована је седам месеци, сваког уторка. Међу онима које су Алексића пријавиле јесте и једна 17-годишња девојка која је практично и последња његова жртва.

Посебни безбедносни услови за малолетну жртву

Најмлађа од девојака, седамнаестогодишња полазница школе глуме, јуче је саслушана у Тужилаштву.

Правни тим девојака тражио је потпуну дискрецију када је она у питању, да буде саслушана уз специјале мере заштите, сазнаје незванично „Блиц“.

Девојка која и даље није пунолетна практично је последња Алексићева жртва, а пријавила га је за сексуално узнемиравање.

– На тај начин спречава се да жртва буде препозната, да је било код од учесника у процесу идентификује. То право задржаће до краја поступка – каже извор „Блица“.

Ово практично значи да уколико оптужница против Мирослава Алексића буде подигнута, малолетница ниједног тренутка неће бити у с њим у контакту.

– Неће морати да се суочи с њим, нити да буде у истој просторији – закључује саговоник „Блица“.

Милена за руски „Татлер“: Тек на крају суђења схватићемо колико је све трајало и број жртава
Глумица Милена Радуловић за „Блиц“ је испричала све о сексуалном злостављању које је доживела од учитеља глуме Мирослава Мике Алексића. Цео случај потресао је јавност, а сада и престижни руски магазин „Татлер“ извештава о томе. Милена је за њих дала ексклузивну исповест.

– Мирослав Алексић је веома познат и успешан учитељ који је основао школу глуме у којој деца уче о занату од пете до осамнаесте године. Многи успешни глумци у нашој земљи су учили с њим. У Србији се сматра веома престижним ако Алексић одведе дете у своју школу – спроводи велике аудиције, где од огромног броја деце бира од пет до седам најталентованијих. Школа постоји 40 година и све ово време ради са истим успехом.

– Школу сам похађала од једанаесте до осамнаесте године. И, на несрећу, у последњој години школе доживела сам сексуално узнемиравање и завођење. Ово је било заиста застрашујуће. Док се нису појавиле следеће девојке, била сам сигурна да је ово само моја прича, мислила сам да сам тако сама. Стидела сам се себе. Мрзела сам себе током овог периода. Био је манипулатор који је односе са својим ученицима градио из позиције оца, неоспорног ауторитета. Пре две године појавила се девојчица рођена 2000. године – била је у веома лошем стању. За мене је она постала мотивација да зауставим све ово. Али била сам заробљена – нисам успела да натерам друге девојке да испричају о свему томе. Они, укључујући и мене, нису веровали у суд, у бирократију, мислили су да ће све ово потрајати много година. Поред тога, било нас је срамота и нисмо могли родитељима да кажемо шта се догодило.

– Улога свих ових девојчица је веома важна. Како доказати причу која се догодила пре осам, шест, пет година? Доказиво је само ако човек настави своја дела и изврши их према једној методи. А када смо започели истрагу са полицијом, испоставило се да има и других жртава – старијих од нас. Имао је читав систем који је још увек радио (његова последња жртва рођена је 2004. године). И тек на крају суђења моћи ћемо да схватимо колико је све то трајало и откријемо приближни број жртава. Наравно, неће сви ићи у полицију. Нећемо добити ни слику, већ само цртеж овог монструозног процеса, који је овај човек спаковао у најфинију елитну дечју школу драмских уметности. Радећи 40 година!

Извор: Блиц