Русија

„НАЈОПАСНИЈЕ ЋЕ БИТИ АКО ПУТИН ПОБЕДИ!“

Раније је Столтенберг изјавио да се Алијанса спремала за сукоб у Украјини од 2014. године

Победа Русије у сукобу у Украјини опаснија је за Северноатлантску алијансу него ризик од ескалације, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на Минхенској безбедносној конференцији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Многи се плаше да би подршка коју пружамо Украјини могла да доведе до ескалације сукоба. Да будемо јасни – не постоје опције без ризика. Али ће највећи ризик бити ако Путин победи – рекао је Столтенберг.

Он је истовремено позвао да се повећа производња наоружања и испоруке Украјини.

Генерални секретар је формулисао три „лекције сукоба у Украјини“ за НАТО. Прво, према његовим речима, НАТО треба да настави да свеобухватно подржава Украјину како би се спречило да Русија победи.

– То ће бити изузетно опасно за нас – рекао је Столтенберг.

Као друго, нагласио је, НАТО треба свеобухватно да се наоружава, да модернизује сопствене снаге и јача односе између европских земаља и САД, припремајући се за конфронтацију са Русијом која се, по његовом мишљењу, „неће завршити након сукоба у Украјини“ без обзира на развој догађаја.

Као треће, Столтенберг је позвао да се јача отпорност западног друштва, укључујући безбедност инфраструктуре, сајбер безбедност и доминацију у информационој сфери коју у НАТО-у називају „супростављањем дезинформацијама“.

Раније је Столтенберг изјавио да се Алијанса спремала за сукоб у Украјини од 2014. године. Он је истакао да руска специјална операција „није променила Алијансу“, него да је само показала колико је значајно јачање колективне одбране које је спроведено.

 

 

 

 

 

 

Извор: sd.rs

Ознаке