Србија

Хитно се огласио доктор Јанковић! МЕРЕ СУ СПРЕЧИЛЕ КАТАСТРОФУ, СТАЊЕ ЈЕ ГОРЕ НЕГО У ДЕЦЕМБРУ! Објаснио због чега РАСТЕ БРОЈ ОБОЛЕЛИХ

Др Срђа Јанковић говорио је о тешкој епидемиолошкој ситуацији у Србији, због које су сада на снази пооштрене противепидемиолошке мере.

Када ћемо осетити дејство мера, др Јанковић каже да је то тренутно главно питање, али и да не треба заборавити да имамо посла са новим сојем корона вируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Очекујемо да се деси, а колико је времена потребно, то је питање на које сада немамо одговор. Медицински Кризни пштаб је предлагао оштрије мере, да раде само објекти који ће обезбедити насушне потребе“, каже др Јанковић који не сумња да је било неопходно увести ригорозније мере.

„Овај режим је спречио катастрофу. Тешко је здравственим радницима, капацитети су пуни, јако је тешко наћи место у болници. Иако је мањи број новозаражених него у децембру, сада је теже јер преовлађују пацијенти са тешким клиничким сликама. Прва посмисао је да имамо посла са новим сојем, то је истина. Има доказа да је тај сој заразнији, али мање да је агресивнији. Друга могућност је да пацијенти дуже остају код куће када се разболе и то компликује ситуацију. Апелујемо да се јављају лекару одмах по појави првих симптмима, то је чврста препорука“, каже имунолог.

Оно што се многи питају јесте како је могуће да број новозаражених расте а истовремено се одвија масовна имунизација.

„Спроводити масовну имунизацију увек је изазов. Они који су вакцинисани једном дозом оболевају, док они који су примили две дозе, оболевају ретко. Имунитет није имао времена да се се развије. Не можемо у реалном времену да испратимо колико се људи заразило, ефикасност вакцине је велика, наши подаци указују да након друге дозе је заштита 97 одсто, када се вакцина прими на време.“

Др Јанковић је објаснио и да поред вакцине, нико није заштићен од заразе, вакцина није превентива заражавања, то су мере.

„При високој изложености вирусу, и особа која је прележала корону и она која је вакцинисана може да се зарази. Очекујемо да ће што буде растао проценат вакцинисаних, епидемија да јењава“, каже имунолог и наводи пример Израела, где је половина становништва вакцинисана и уочен је стрмоглав пад распрострањености короне.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/Мондо