Србија

ПОЧИЊЕ ПОБУНА: Фриленсери неће дужничко ропство, крећу масовни протести

Фото: Фејсбук принтскрин

Представник Удружења радника на интернету, Миран Погачар, за Нова.рс је рекао да је споразум о отпису дуга фриленсерима који зарађују до 500 евра није оно што његова организација тражила, те да је реч о договору који су са Владом Србије склопили нелегитимни представници интернет радника.

Он је најавио да ће ускоро одржати нови масовни протест фриленсера, где ће за почетак, на улице изаћи преко 20.000 људи, јер Влада не жели да испуни њихове захтеве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Погачар за наш портал истиче да Удружење фриленсера и предузетника Србије (УФПС) нема легитимитет да заступа све раднике на интернету, те да је реч о групацији коју чини два или три човека. Подсетимо, УФПС је организација, која је поред Удружења радника на интернету присуствовала последњим преговорима у Влади Србије, након чега су саопштили да су прихваћени сви њихови предлози и да је практично отписано 100 одсто потраживања Пореске управе од 1. јануара 2016. године до краја септембра 2021. године за све фриленсере који су приходовали до око 57.000 динара месечно.

“Ми смо се већ изјаснили и претходни пут. Наш став је да би порезе и доприносе требало наплаћивати од 14. октобра 2020. године. Ми не пристајемо на овај предлог Владе Србије ни под разно”, навео је Погачар, додајући да јесте у питању мали уступак, али да се Влада опходи према животима лјуди “као да су на пијаци”.

“Они се понашају као да је у питању трговина. Влада хоће да умањи бес, а не дуг. Они који су прихватили тај предлог за отпис дуга до 500 евра нису чак ни фракција, већ друго удружење које чини двоје или троје лјуди. Они су по први пут отишли да преговарају, а никога не заступају.

Што се нас тиче, могли су Синиша Мали и Ана Брнабић да седну са стране фриленсера, а да с друге стране буду представници Пореске управе – исти би исход био. Људи из тог удружења немају легитимитет, нити су ишта конкретно до сада радили”, рекао је он.

Погачар је најавио да ће поново одржати масовни протест фриленсера, истичући да је нови скуп планиран за наредних неделју дана.

“Покушаћемо што више лјуди до окупимо, како фриленсера, тако и других лјуди који нам пружају подршку. Протест ће бити испред Скупштине, само је питање дана кад ће да буде”, поручио је он.

Извор: Нова.рс