Србија

ВЕЛИКА ТУГА У СРБИЈИ! Преминуо Светозар Црногорац!

Фото: Pixabay.com
Фото: pixabay.com

У БЕОГРАДУ је у 71. години живота од последица вируса корона преминуо Светозар Црногорац, дугогодишњи председник Завичајног клуба Гачана.

Био је један од најактивнијих завичајних прегалаца српске Херцеговине. Као успјешан пословни човек никад није одступио од свог патриотског и националног опредељења, па је дао активан допринос у одбрамбено-отаџбинском рату и са чувеном Гатачком бригадом се уписао у ред ствараоца Републике Српске.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Своје пословне контакте је искористио за скупљање помоћи Српској Херцеговини током ратних и поратних година.

Предводио је заједно са својим братством Црногорац обнову цркве Рођења Пресвете Богородице у свом родном селу Стари Дулићи код Гацка.

Као председник клуба Гачана покретао је многе хуманитарне акције и помагао социјално угрожене породице у завичају.

Био је дугогодишњи потпредседник Координационог одбора свих завичајних херцеговачких удружења у Србији. Водећи бригу не само о свом Гацку, него и о целој Херцеговини, покренуо је читав низ акција од којих је најзначајнија Херцеговачка академија посвећена обнови Пребиловаца и подизању Храма Васкресења.

Помагао је издавачку дјелатност чији је садржај био усмерен на очување српске националне културе и несебично помагао земљацима и свим људима добре воље у разним животним околностима.

Пленио је харизмом, па није чудо што су традиционална сијела Гачана представљала уједно и најмасовнији скуп Херцеговаца у Београду.

Борећи се за права српских повратника са својим блиским сарадницима и уз помоћ СПЦ стизао је и до Валентина Инцка са захтевима да се сачува српско име у долини Неретве.

Херцеговци у Србији га памте као човека великог срца, широких погледа и добрих и часних намера.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Новости.рс