Свет

АЛАРМАТНО! Суспендовани сви међународни летови! СПРЕМА СЕ ВЕЛИКО ЗЛО!

Сви међународни авио-превозници суспендовали су летове за Израел из безбедносних разлога, јавио је израелски државни радио Кан.

У извештају се наводи да је авиокомпанија из Уједињених Арапских Емирата међу последњима које су суспендовале летове ка Израелу, преноси Тас с.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Размена ракетне паљебе између Израела и Палестинаца почела је 10. маја, а од тада је из Појаса Газе ка израелским градовима испаљено око 2.300 пројектила.

Израел бомбардовао виталне саобраћајнице у појасу Газе

Израелско ратно ваздухопловство извршило је у раним јутарњим часовима ракетне ударе на већи број зграда и на виталне саобраћајнице у појасу Газе.

На фотографијама које су објавили житељи и новинари у Гази, види се да је након бомбардовања остао кратер који је пресекао једну од главних саобраћајница према Шифи, највећој болници у појасу Газе, пренео је АП.

У израелским нападима седмог дана сукоба између Израела и Хамаса погинуло је најмање своје људи, а 25 је рањено, укључујући жене и децу, потврдило је министарство здравства палестинске управе.

Претходно, ракете испаљене из Појаса Газе и шрапнели од пројектила које је одбио противваздушни систем „гвоздена купола“ погодили су синоћ више градова у јужном и централном делу Израела, међу којима су Ашдод, Ган Јавне и Ришон Лезион, јавља „Тајмс оф Израел“.

Израелска национална служба хитне помоћи Маген Давид Адом саопштила је да је у нападима повређено 10 људи док су бежали у склоништа.

Палестинска организација Хамас преузела је одговорност за нападе.

Током неколико налета ракетне паљбе у израелским градовима огласиле су се сирене за узбуну.

Становници јужног дела Израела навели су да су видели десетине ракета испаљених из Појаса Газе.

Либерман оптужио Нетанијахуа да је савезник Хамаса

Лидер странке Наш дом Израел Авигдор Либерман оптужио је премијера Бењамина Нетанијахуа да је ушао у сукоб са Хамасом како би издејствовао нове изборе у земљи.

Бивши Нетанијахуов савезник је у суботу у у интервјуу за Канал 12 навео да тензије нису морале да добију овакав развој и оценио да је статешки циљ актуелног сукоба да се побољша Нетанијахуов статус у израелској јавности како би земљу „увукао у пете изборе“.

„Докле год је мандат за формирање владе у рукама (мандатара) Јаира Лапида, Нетанијаху ће одржавати конфликт“, тврди Либерман.

Он је Нетанијахуа назвао „сарадником Хамаса“, наводећи да је у интересу и израелског премијера и те организације да се непријатељства наставе, преноси „Тајмс оф Израел“.

Сматра да зарад безбедности становишта Израела, сукоб мора да се заврши разоружавањем Хамаса у оквиру договора о економској помоћи Гази и враћањем тела два израелска војника која држи Хамас.

„Ако се то не догоди, борили смо се ни због чега“, рекао је Либерман.

Председник Израела Рувен Ривлин одлучио је 5. маја да мандат за састав нове владе повери лидеру опозиције Јаиру Лапиду.

Ако опозиција успе да формира владу то ће значити крај владавине Нетанијахуа, а у противном у Израелу би на јесен могли да буду одржани пети избори од априла 2019.

Израелска војска гађала дом лидера Хамаса у Гази

Израелска војска саопштила је данас да је гађала дом лидера Хамаса, након готово недељу дана од почетка ваздушних удара и ракетирања Израела из правца територије којом управља та исламистичка милитантна група.

Бригадни генерал Хидаи Зилберман, портпарол војске, рекао је за израелски радио да је армија бомбардовала дом највишег вође Хамаса, Јехијеха Синвара, који се највероватније скрива на некој локацији.

Његов дом налази се у граду Кан Јунис, у јужном делу појаса Газе, наводи АП.

Хамас и милитантна група Исламски џихад признали су да је 20 њихових бораца убијено од почетка сукоба у понедељак, док Израел наводи да је стварни број много већи.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Ало.рс