Србија

РАТ ЛЕКАРА! Ломе се копља око кључне теме, СТРУЧЊАЦИ У КЛИНЧУ! Ево шта се дешава!

Почетак школске године само што није, а како се приближава 1. септембар тако се све више захуктава расправа око тога да ли децу (засад само старију од 12 година) треба вакцинисати ли не. Постоје два табора.

Кризни штаб почетком месеца дао је препоруку за имунизацију, а најгласнији у заговарању цепљења малолетника јесте епидемиолог и члан кризног штаба Предраг Кон, за кога је то једино логично решење за почетак школске године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

НЕВАКЦИНИСАНИ ОНЛАЈН

– Не можете да остављате заједно заштићене и незаштићене и то, првенствено, у интересу незаштићених. Једино решење је да они који су примили вакцину иду на наставу, а они који нису да буду на онлајн настави. У ситуацији када расте број заражених, једно од врло важних питања јесте како ће се школски колективи решавати – категоричан је Кон, чије мишљење, истина, са доста умеренијом реториком, дели и његов колега Бранислав Тиодоровић.

– Кризни штаб је сагласан у ставу да се снажно препоручи вакцинација ученика старијих од 12 година, али мислим да се неће уводити обавезна вакцинација, већ да ће остати на препорученој мери – каже Тиодоровић.

КОНТРАОДГОВОР

Међутим, као контраодговор, у петак је покренута петиција групе од 50 српских лекара, међу којима су и два професора Медицинског факултета против вакцинације деце и то, како кажу, експерименталним вакцинама, будући да нема сазнања о саставу и нуспојавама.

– Експерименталне вакцине против КОВИД имају привремено одобрење и нису довољно тестиране, а произвођачи истих су ослобођени сваке одговорности. Састав вакцина и информације о њима, међу којима су нуспојаве и ажурне статистике о нуспојавама, нису доступне родитељима на увид. Већа је штета од користи од ове вакцинације јер изузетно је висок број мртвих и повређених од експерименталних вакцина, док је проценат преживљавања веома висок, статистички сличан сезонском грипу, а деца готово да не оболевају – пишу потписници, међу којима су педијатри, неурохирурзи, анестезиолози, психолози, професори.

Аргументи ЗА и ПРОТИВ

1. Заштита од вируса

2. Заштита старијег становништва, будући да су деца највећи преносиоци

3. Стварање колективног имунитета

1. Ретко оболевају

2. Нема информација о саставу вакцине и нуспојавама

3. Препорука СЗО да децу не треба вакцинисати

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс