Србија

ДР КОН НАЈАВИО УВОЂЕЊЕ НАЈСТРОЖИХ МЕРА: „Ово би сигурно спречило масовно заражавање“

– Верујем да ће се ковид пропуснице постепено уводити – рекао је Кон

Доктор Предраг Кон каже да медицински део Кризног штаба заступа став да треба увести рестриктивније мере и смањити контакте, што би подразумевало скраћивање радног времена, као то и да десет дана буде отворено само оно што је витално и есенцијално.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Истовремено смо тражили да се максимизира контрола спровођења мера уз коришћење санкција које ће се јавно објављивати. Тражили смо и да буду забрањена јавна окупљања више од пет људи – све што би спречило масовно заражавање које нам се дешава – каже Кон за РТС.

Истиче да би се са таквим мерама резултати видели брзо, али да је чињеница да би дошло само до предаха јер би без вакцинације и са попуштањем мера поново дошло до подизања броја заражених.

– Скептичан сам да ће такве мере бити усвојене, али верујем да ће о ковид пропусницама још бити речи и очекујем да ће то поступно почети да се уводи. Видећемо само како – каже доктор Кон.

Каже и да не жели да прича о аргументима који нису у вези са медицином јер епидемилози, како каже, морају да указују на катастрофалну ситуацију.

– Улазимо у шесту недељу када имамо преко 6.000 случајева дневно, што је у једном тренутку отишло и на 8.500. То се никада до сада није десило. Имамо тренутно у болницама највећи број оних у тешком стању. Ситуација је таква да нема места и да се чека сатима – истиче Кон.

Доктор Кон напомиње да долази зима, која је, иначе, погодна за респираторне вирусе, као и сезона слава, што је, такође, прилично неповољно.

Истиче да се престало са поштовањем мера и да се прошле године у ово доба схватало да није време за славља, али да тренутно не изгледа да ће поново бити тако.

– Не можемо без озбиљних размишљањима о контактима и озбиљног поштовања мера да очекујемо да ће ово да се заустави – упозорава доктор Кон.

Каже да је број умрлих свакако далеко већи од оног који се региструје, што је последица различитих начина праћења.

– Једно је оно што се региструје у току самог догађаја, а друго су накнадне статистичке анализе на основу вишка смртности. Не може да се мења метод и да се подаци из другог убацују у први, а и корсите се подаци који су доступни и у складу са законом. Ипак, да неко не мисли да се разликујемо – умирање је и код нас на нивоу сличном као и у многим другим деловима света – наглашава Кон.

Каже да вирус тражи простор међу осетљивима и да их налази међу онима који имају највише контаката – невакцинисани старости између 30 и 55 година.

– Најмање су вакцинисани они испод 30 година и они ће тек најмасовније да се заражавају јер вирус стално тражи простор. Посебно то важи и за младе од 12 до 18 година. Формира се нека врста вршњачке солидарности што је потпуно наопака ствар. Ствара се утисак да је кул бити невакцинисан – каже доктор Кон.

Извор: Телеграф/srbijadanas.com

Ознаке