Србија

Ово морате знати! НОВА МЕРА ДАНАС СТУПА НА СНАГУ: Ко не испоштује правило – папрено ће платити!

Фото: Јутјуб

Одлука Кризног штаба да се ковид пропуснице уводе од 20 часова у угоститељским објектима уместо од 22 сата како је било до сада на снази су од данас, а ко то не поштује од гостију мораће да плати казну 5.000 динара.

Мера коју је донео Кризни штаб, да се ковид пропуснице уводе од 20 часова у угоститељским објектима уместо од 22 сата како је било до сада, на снази су од данас!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова одлука донета је на седници Кризног штаба у четвртак, а министарка Дарија Кисић Тепавчевић тада је напоменула да је ситуација доста неповољна, подсетивши да сваког дана између 50 и 60 наших суграђана изгуби битку са корона вирусом.

Увођење ковид пропусница на оним местима где се највише преносе и где се окупљају млађе особе, иако је ограничена, имала је ефекта на повећање учесталости вакцинације првом дозом и у складу са тим одлучили смо да проширимо овај временски период за угоститељске објекте од 20 часова, с тим што ће угоститељски објекти моћи да раде 24 сата – уколико сви гости имају ковид пропуснице после 20 сати, изјавила је министарка Дарија Кисић Тепавчевић након те седнице Кризног штаб и додала да је мера проширена и на коцкарнице.

Инспектори су и претходних дана били стално на терену, а онима који не поштују ову меру написане су и казне.

Зоран Стојановић, потпредседник Удружења угоститеља Србије, рекао је за Курир када је Кризни штаб донео ову одлуку да то никако не иде у прилог њиховом пословању.

– Сматрам да ће ковид пропуснице подстакнути госте и запослене да се вакцинишу, али због тих одлука док се не повећа одзив за вакцинацију неки објекти ће бити приморани да скрате радно време – рекао је он.

Казне за оне који су без ковид пропуснице, али и угоститеље, уопште нису мале.

Наиме, особи које су гост локала, а нема ковид сертификат пише се прекршајни налог од 5.000 динара. Казна је чак шест пута већа за ковид редара локала – у питању је прекршајни налог од 30.000 динара.

Инспектори су током прошле недеље прекршајне налоге од 300.000 динара уручивали правном лицу због непоштовања мера, а прекршајне налоге од 50.000 одговорним правним лицима. Примењено је у неколико случајева пражњења објекта, што ће се вероватно дешавати и убудуће.

Иначе, ове контроле врше Комунална милиција, санитарна инспекција и комунална инспекција.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс