Свет

ПУТИНОВА КУМА ПОБЕГЛА У ЕУ! Била је тако блиска Руском лидеру па га изневерила

Некадашња руска старлета, сада опозициона политичарка и новинарка Ксенија Собчак (41), за коју се верује да је кумица председника Владимира Путина, у среду је из Москве побегла у Литванију да не би била ухапшена.

Ксенија, ћерка Путиновог политичког ментора, покојног градоначелника Санкт Петербурга Анатолија Собчака, под истрагом је за изнуду бизнисмена и високорангираних политичара, за шта је запрећена казна до 15 година затвора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уцене преко Телеграма
Собчакова је осумњичена као део групе која је на каналима на Телеграму објављивала лажне информације о бизнисменима и државницима, а после тражила новац да би избрисала те постове. За исто дело осумњичен је и комерцијални директор Ксенијине медијске куће „Осторожно медија“ Кирил Суханов, који је ухапшен у уторак. Собчакова је након тога изјавила да је у питању бесмислица, да оптужбе немају везе са истином, те да је у питању Путинов покушај да угаси опозиционе медије.

То је уједно била и њена последња јавна објава. Сутрадан, у среду, због исте оптужбе као и Суханов, ухапшен је и бивши главни уредник руског издања магазина „Татлер“ Аријан Романовски, док је истовремено полиција упала у луксузну вилу Собчакове у предграђу Москве и претресла је. Ксенија није била код куће, а касније се испоставило да је преко Белорусије побегла у Литванију, која припада ЕУ.

На снимку безбедносне камере са белоруско-литванске границе, који је јуче објављен, види се Ксенија како је кришом прелази. Она се, наиме, до Литваније довезла колима, а онда је пешке прешла границу, кријући лице. На глави је имала качкет, а дошла је у пратњи једног мушкарца, који јој је носио кофер. Пролазећи поред камере, спустила је главу, мислећи да је тако нико неће идентификовати. У Литванију је ушла са пасошем Израела, упркос томе што је све време тврдила да није држављанка ниједне друге земље осим родне Русије.

Како би заварала траг полицији, Ксенија је купила авионске карте за Истанбул и Дубаи, те ју је полиција тражила и на аеродрому у Москви, али је у то време она већ била ван Русије.

Окренула леђа куму

Иначе, Ксенија Собчак, коју су некада звали руском Парис Хилтон, ћерка је првог демократски изабраног градоначелника Санкт Петербурга Анатолија Собчака, који је преминуо 2000. године. Он је био Путинов професор на Правном факултету и његов политички ментор, који га је поставио за свог заменика кад је постао градоначелник Петрограда. Путин је виђен на крштењу његове ћерке Ксеније, а верује се да јој је био и кум.

Након смрти оца, о Ксенији и њеној мајци Људмили Нарусовој бринуо је управо Путин. Међутим, у једном тренутку Ксенија се окренула против свог кума, док му је њена мајка, која је сада посланица у горњем дому руског парламента, остала лојална. Ксенија је, након што је стекла популарност као водитељка ријалити-шоуа – руске верзије „Великог брата“, и након што се фотографисала за насловницу руског „Плејбоја“, отворила своју опозициону телевизију Дожд. Здружила се са руским опозиционим лидерима Алексејем Наваљним, који је сада у затвору, и Борисом Немцовом, који је убијен у Москви 2015, те је својевремено са њима организовала протесте против Путина. Године 2018. била је чак и противкандидат руском председнику на изборима, али је неславно завршила на четвртом месту са само 1,7 одсто гласова.

Са израелским пасошем ушла без визе
Директор литванске националне безбедности Даријус Јаунишкис потврдио је да се Собчакова налази у његовој земљи, те да је у њу ушла са израелским пасошем, будући да је Русима забрањен улаз.
– Она има израелско држављанство и ушла је у земљу без визе. Може да остане 90 дана. Засад немамо обавештајних података о томе да Собчакова представља безбедносну претњу по Литванију. Да је постојала таква претња, биле би предузете одређене мере – рекао је Јаунишкис.

 

Извор: Информер

Ознаке