Регион

ТРАЖЕ ВАНРЕДНЕ ПАРЛАМЕНТАРНЕ ИЗБОРЕ! Позвали на окупљање у главном граду протест у уторак

Високи функционери Демократске партије социјалиста (ДПС) на друштвеним мрежама позивају грађане да се прикључе протесту који је планиран у уторак, 8. новембра испред зграде скупштине. Објаву позива на протест, на Твитеру су данас поделили чланови Председништва ДПС-а Јевто Ераковић и Иван Вуковић.

„Време је да грађанска, мултиетничка, европска Црна Гора опет дигне главу против оних који нашу земљу и друштво гурају у амбис. За одбрану државног достојанства, за нормалан живот, за европску будућност. Сви испред скупштине у уторак, мирно и демократски“, написао је Вуковић на Твитеру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ераковић, који је и посланик ДПС-а, на Твитеру је позвао на мирни, достојанствени протест „против урушавања, за одбрану државе и за Црну Гору у ЕУ“.

„Има нас и то доста“, написао је Ераковић.

ДПС је позвала синоћ путем Твитера грађане на протест испред скупштине, под слоганом „Има нас“, у уторак, 8. новембра од 18 сати.

Небојша Мрваљевић, извршни директор Форума слободних грађана „Луча“, саопштио је данас да је та невладина организација организатор јавног окупљања које је пријављено министарству унутрашњих послова.

Казао је да желе исказати протест због „урушавања Уставом утврђених норми“, те да захтевају одржавање ванредних парламентарних избора, као и „повлачење из процедуре предлога Закона о председнику“.

Измене закона предложио је Демократски фронт (ДФ), а подржале Демократе и Грађански покрет УРА, премијера у техничком мандату Дритана Абазовића, а након што је Ђукановић одбио да подржи њиховог кандидата за мандатара, посланика и дугогодишњег дипломату Миодрага Лекића.

Према Уставу Црне Горе, искључива надлежност предлагања мандатара за састав нове владе припада председнику државе. Овим изменама парламентарна већина жели да тај процес пренесе на скупштину и да отвори пут Лекићу да састави нову владу, након што је Абазовићева, у августу, изгубила подршку већине.

Уставом није предвиђено решење у коме се тренутно Црна Гора налази, када је влади, у овом случају Дритана Абазовића, изгласано неповерење у парламенту, а председник државе одбија да мандат повери кандидату парламентарне већине.

Партије које су подржале закон су раније саопштиле да су закон предложиле и подржале како би се изашло „из тренутног ћорсокака“ и отворио пут Лекићу да састави нову владу. ЕУ, амбасаде САД-а и Велике Британије, те земље Квинте изразиле су забринутост због усвајања измена закона и у одвојеним реаговањима позвале политичке актере на дијалог о изласку из „потојећег ћорсокака“.

 

Извор: Курир