Свет

СТИГЛА ПОТВРДА ИЗ БЕЛОРУСИЈЕ: ВОЈСКА ЈЕ СПРЕМНА!

Белоруска војска почела је самостално да користи оперативно-тактички ракетни систем „искандер“, саопштило је Министарство одбране Белорусије.

Белоруски војници које ће руковати „искандерима“ завршили су обуку у сарадњи са Центром за војну обуку Оружаних снага Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„По завршетку теоријског дела обуке, они су прошли и практичну обуку на белоруским полигонима“, додао је начелник ракетних снага и артиљерије белоруске војске, пуковник Руслан Чехов.

Како је додао, Белорусија располаже са довољно ракета за систем „искандер“ које јој омогућавају „да изврши било који задатак на удаљености до 500 километара“.

„У саставу ракетних снага Оружаних снага Белорусије недостајао је управо такав систем – систем који је у стању да извршава задатке на удаљености вец́ој од 300 километара“, рекао је Чехов.

У децембру 2022. године председник Белорусије Александар Лукашенко саопштио је да су системи С-400 и „искандер“ ступили на борбено дежурство.

Како је истакао, Белорусија је купила од Русије довољан број ракетних система „искандер“ и противваздушних ракетних система С-400 „тријумф“.

 

 

Извор: Б92