Свет

ШОЛЦ НИКАД ОШТРИЈИ! Рат ће бити готов тек кад… Ово убија сваку наду за миром!

Немачки канцелар Олаф Шолц наговестио је да ће рат у Украјини трајати све док Запад не уништи руског председника Владимира Путина.

Он је рекао да преговори о миру могу да отпочну тек након што Путин повуче своје трупе из Украјине, те је истакао да НАТО неће престати да снабдева Кијев оружјем и да га неће притискати да прави „непријатне компромисе“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Све зависи од Русије

Шолц је у интервјуу за ЦНН, који је дао приликом посете Америци током викенда, казао да крај рата у Украјини зависи искључиво од Владимира Путина.

– Неопходно је да Путин схвати да његова инвазија и империјалистичка агресија неће успети и да мора да повуче трупе. То је основа за разговоре – казао је Шолц.

Он је додао да је Украјина спремна за мир.

– Ако погледате предлог Украјинаца, лако можете видети да су спремни за мир. Нешто мора да се уради, а то нешто је на Путину – истакао је Шолц.

Упитан да ли је могућ споразум о окончању рата према којем би Украјина одустала од Крима и Донбаса, Шолц је казао да таква одлука не може бити донета без Кијева, истичући да Запад неће притискати ту земљу да прави „непријатне компромисе“.

– Нећемо доносити одлуке уместо њих, већ ћемо их подржати – поручио је он.

На питање да ли би охрабрио Кијев да пристане на такав споразум немачки канцелар није дао директан одговор.

– Рекли смо Украјини да може да постане чланица ЕУ. Они раде на томе да направе корак по том питању и сматрам да знају да смо спремни да им дамо безбедносне гаранције у условима мира. Али још нисмо стигли дотле – изјавио је Шолц, додајући да је, после годину дана, рат запао у пат позицију, која прави огромну штету Украјини.

Истовремено је нагласио да се Путин прерачунао кад је покренуо инвазију на суседну земљу.

– Путин је очигледно погрешно проценио јачину Украјине, као и јединство између САД, ЕУ и свих пријатеља Украјине. Оружјем које испоручујемо Украјини та земља је успела да се одбрани. И она ће то, такође, моћи да уради и у будућности – рекао је немачки канцелар.

Подршка до краја

Шолц није оставио простора за сумњу да је немачка савезна влада спремна да настави да пружа Кијеву подршку, између осталог, и у оружју.

– Веома је тешко предвидети шта ће се сада дешавати у Украјини. Али једно је потпуно јасно: западна алијанса ће наставити да подржава нападнуту земљу, како финансијски и хуманитарно, тако и оружјем – закључио је Шолц.

Немачка је, подсетимо, један од највећих снабдевача Украјине оружјем. Недавно је Берлин, после јаких притисака савезника НАТО, нарочито САД, пристао да Украјини испоручи своје тенкове „леопард“. Осим тога, шеф немачке компаније „Рајнметал“ открио је да је у плану конструкција фабрике тенкова у Украјини, у којој ће се производити најсавременија тешка оклопна борбена возила „пантер“.

Санкције Кини ако испоручи оружје Русији
Олаф Шолц је запретио Кини и њеном председнику Си Ђинпингу да ће се суочити са санкцијама уколико се та земља буде умешала у сукоб у Украјини и ако буде понудила своје оружје Русији.

– То би имало озбиљне последице, али засад смо јасно ставили до знања Пекингу да то не би смело да се догоди – казао је Шолц за ЦНН током посете Америци.

По повратку у Европу он је одбио директно да одговори на питање новинара да ли му је амерички председник Џо Бајден показао конкретне доказе да Кина разматра да пошаље оружје Русији.

– Сви смо сагласни да не сме бити испорука оружја, а кинеска влада је саопштила да нема намеру то да ради. То је оно што захтевамо и будно мотримо на то – рекао је Шолц.

 

Извор: Ало