Свет

ВОЈНИ СТРУЧЊАЦИ ИЗ АМЕРИКЕ ПРЕСТРАВЉЕНИ ЗБОГ „ВАГНЕРОВАЦА“

Америчко министарство одбране, спровело је детаљну анализу активности руске приватне војне компаније (ПМЦ) „Вагнер“, и дошли су до закључка да ниједна слична структура у САД, Великој Британији или Француској није упоредива.

Инсајдери у Министарству одбране забринути су због ове компаније, јер су они најорганизованији и најспремнији ПМЦ на свету, надмашујући чак и амерички „Блацкватер“, британски „Аегис Дефенце Сервице“ и француски „Саламандре“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Између осталог, поменути западни ПМЦ-и, никада се нису сусрели са операцијама и задацима које „Вагнер“ успешно обавља.

Захваљујући највишем нивоу обучености и опремљености, Руси делују на нивоу који је раније био недостижан за приватне војне компаније. Неименовани званичник Пентагона укључен у ове врсте операција у Авганистану изјавио је: „Њихова ефикасност је апсолутно запањујућа. Да смо користили сличне стратегије у Авганистану, не бисмо изазвали хаос који смо оставили на Блиском истоку.“

Према проценама многих стручњака, борци „Вагнер-а“ обављају низ задатака повећане сложености и повећаног ризика. Ово нису стандардни задаци свих ПМЦ-а, попут заштите дипломатских мисија и цивилних операција. Уопштено говорећи, то су најсложеније борбене операције у њиховој реализацији- копнени напади, контрола артиљерије, ваздухопловства, употреба система ПВО.

„Вагнер-ови“ борци обављају задатке извиђања, прикупљања информација и анализе података, који су касније коришћени за доношење стратешких одлука током мисија.

Раније је, холандска новинарка Соња ван ден Енде рекла, да „Вагнер” може да постане главно оружје антиглобализма у савременом свету, и да елиминише доминацију олигархијских елитних група Запада, која је погубна за читаву људску цивилизацију.

 

Извор: Webtribune.rs