Издвајамо Србија

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ? ТАЈНИ ДОКУМЕНТИ ЦИА ПРЕД ОКТОБАРСКУ РЕВОЛУЦИЈУ: Радикал Шешељ ће издати Слободана Милошевића!

Београд – Лидер радикала послао је сигнале да ће променити страну ако Слободан Милошевић буде инсистирао да се одржи други круг председничких избора, стоји у извештају агената ЦИА из Београда с краја септембра 2000.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Америчка тајна служба ЦИА пажљиво је пратила дешавања у Србији непосредно пред Пети октобар и пад тадашњег председника СР Југославије Слободана Милошевића, а њени агенти с терена су централи готово свакодневно слали извештаје и анализе. Тако се у једном документу спомиње лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ, за кога се наводи да би могао издати Милошевића и окренути се опозицији.

У „топ сикрет“ извештају од 26. септембра 2000, са кога је ЦИА у међувремену делимично скинула ознаку тајности, најпре се указује да Милошевићу није преостало много добрих опција да остане на власти после првог круга председничких избора 24. септембра у коме је победио кандидат опозиције Војислав Коштуница.

„У ранијим политичким кризама, попут оне из 1996/97, није имао јасан план акције и није био вољан да примењује силу. Ова криза је другачија јер је улог његов политички, а могуће и лични опстанак“, наводи се у документу.

Потом се анализирају могући исходи по лидера Србије.

„У случају да прогласи победу, Милошевић ће се суочити великим, могуће насилним демонстрацијама, а лојалност снага безбедности није извесна“, оцењује се извештају.

Ако би, како се даље наводи, одлучио за други круг председничких избора, Милошевић би се суочио с отказивањем подршке радикала и њиховог лидера Војислава Шешеља.

„Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ, члан владајуће коалиције, који себе види као човека од великог утицаја на политичка дешавања, сигнализирао је да ће променити страну, а чак је и Милошевићева партија подељена“, наводи се у извештају америчке обавештајне агенције.

Извор: Курир