Издвајамо Свет

ПУТИН ШОКИРА!Хрватској задао досад НАЈЈАЧИ УДАРАЦ

Скидање низа хрватских фирми с пописа извозника у Русију нови је корак уназад у хрватско-руским односима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руске су власти, наиме, почетком године ускратиле извозне дозволе за добар део хрватских прехрамбених компанија, па слободан пролаз на огромно руско тржиште с готово 145 милиона потенцијалних потрошача, складно новим правилима игре, од хрватских предузећа из прехрамбеног сектора сада имају само Подравка и Сардина, преноси „Јутарњи лист“.

Информација је то коју је објавио део хрватских медија, а коју су потврдили у Хрватској привредној комори, као и у пословним круговима. Али из Министарства спољних послова ништа није коментарисано.

Иначе, према доступним информацијама, међу оштећенима су вараждинске фирме Виндија и Кока, затим Перутнина Птуј – Пипо из Чаковца, као и Беље и ПИК Врбовец који су у саставу Агрокора.

На попису хрватских компанији којима је службена Москва упалила црвено светло налазе се компаније које дуже од 36 месеци нису извозиле на руско тржиште: оне сада, објашњавају у Хрватској привредној комори, имају забрану извоза у Русију.

С друге стране, оне твртке које у раздобљу дужем од 18 месеци нису извозиле у Русију налазе се на листи суспендованих, а међу њима су, према информацијама из Коморе, ПИК Врбовец и Виндија. Разлог неактивности хрватских фирми према руском тржишту, додају, углавном се може тражити у санкцијама које је ЕУ, чији је део и Хрватска, увела Русији.

Извор:Јутарњи лист