Издвајамо Србија

Зарада и до 120.000 месечно: Сезонски радници на овим пословима могу да се ОБОГАТЕ!

Сезонски послови су постали веома популарни, како међу младима који немају посао и студентима, тако и међу особама у пензији. Интересовање за њима је утицало на то да власници газдинства све чешће траже озбиљне раднике са вишегодишњим искуством.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дневнице за брање малина, купина, јабука, брескви крећу се од 1.800 до 2.300 динара, а средином јула креће берба боровница, а ту дневница расте и до 4.000. Берачима остаје чиста зарада јер ту других трошкова немају – њима је обезбеђен смештај који деле с колегама и храна. Власника или закупаца воћњака највише има у Ариљу, Ивањици, Гучи, Kосјерићу, док је за брање јабука и брескви популаран Болеч, пише “Блиц”.

Једнако су тражени и радници на брању парадајза, краставца и паприке. Зарада по убраном килограму је 35 динара.

За раднике на пољопривредним газдинствима ангажованим на пословима скупљања сена, припреме њиве за сетву радницима зарада је 180 динара по сату. За оне који желе да зараде од чувања оваца, обезбеђен је смештај и храна, а фармери плаћају и до 400 евра месечно. Газде на фармама траже “само озбиљне”.

Зараде у иностранству на поменутим пословима су много више, па тако за килограм убраних јагода у Финској зарада је око три евра.

У Црној Гори су најпопуларнији послови у угоститељству где за послове кувара плаћају 800 до 1.200 евра, ресторанског конобара од 300 до 500 евра (плус бакшиш), помоћног кувара од 400 до 500 евра. За посао домаћина на броду плате су и до 1.000 евра месечно, али посао подразумева и одржавање хигијене, прање веша, сервирање…

На Хрватском приморју собарице лети имају плату у распону од 500 до 700 евра, туристички возачи од 500 до 600 евра, продавци сладоледа од 500 до 600 евра, кувари и пица мајстори од 1.000 до 1.400, дадиље од 400 до 500 евра, а конобари од 800 до 1.000 евра (плус бакшиш).

Разлика у раду у Црној Гори и Хрватској је у томе што многи послодавци из Хрватске не плаћају сезонцима смештај нити им надокнађују трошкове пута. За сезонске послове у Хрватској се осим обавезног енглеског језика траже и познаваоци италијанског, док у Црној Гори преовладава потреба за знањем руског језика.

Млади се последњих година све више занимају за Грчку, али је скоро немогуће запослити се без пасоша неке од земаља ЕУ. У овој земљи за посао фотографа морате имати дозволу Б категорије, а плата је од 700 до 1.600 евра. У продавници коже у Грчкој плата је 700 евра, а осим енглеског пожељни језици су српски, руски или румунски. Старосна граница за скоро све послове је 35 година. Обучени спасиоци имају плату од око 650 евра, а дневница бармена иде и до 45 евра.

Саветује се опрез код тражења послова у иностранству. Иза неких огласа крила се проституција, па је важно да обратите пажњу на оглашивача.

 

 

Извор: Telegraf.rs